Австрия затваря границите, до 10 дни започва мигрантска криза на Балканите

Австрия затваря границите, до 10 дни започва мигрантска криза на Балканите
БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия има готовност за справяне с последствията от затварянето на австрийската граница за бежанци. Но ние няма да позволим този проблем да се решава чрез оставането на бежанците на Западните Балкани. Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, който участва в Международната конференция за сигурност в Мюнхен, цитиран от БГНЕС.

Дачич съобщи, че австрийският му колега Себастиян Курц го е информирал за намеренията на властите във Виена да свикат и извънредна среща на министрите на външните и вътрешните работи от т.нар. Балкански маршрут за мигрантите на 24 февруари. Тогава, според Дачич, се очаква да започнат и първите проблеми от затварянето на австрийската граница, както и последствията за Балканския маршрут.

"Ние с готовност очакваме тези събития. Ще имаме хуманно отношение спрямо бежанците и мигрантите, но със сигурност ще защитим националните и държавните си интереси. Няма да позволим някой да решава този проблем както той си въобразява и планира - те да останат на Западните Балкани. Това няма да бъде възможно", подчерта Ивица Дачич, цитиран от Танюг. Ние с готовност очакваме тези събития. Ще имаме хуманно отношение спрямо бежанците и мигрантите. Ние с готовност очакваме тези събития.

Агенция БГНЕС припомня вчерашното предупреждение и призив на Себастиян Курц след разговора му с неговия македонски колега Никола Попоски в Скопие. Дачич съобщи, че австрийският му колега Себастиян Курц го е информирал за намеренията на властите във Виена. 

"Македония трябва да има готовност за пълно спиране на влизането на мигрантите на нейна територия", каза Курц и предупреди: "Най-вероятно през следващите месеци ще бъде достигнат максималният брой бежанци и Австрия ще бъде длъжна да спира мигрантите на своите граници".

Курц подчерта, че европейската политика за бежанците трябва да се промени и да се откаже от безкрайното приемане на мигранти. Според него тя трябва да се преориентира в посока на подпомагане на бежанците на място. "В момента Гърция е в много удобна ситуация, защото нито един бежанец не остава на нейна територия повече от 24 часа. Ако тази ситуация се промени обаче тогава Атина изведнъж ще бъде готова да приеме предложенията на Европейския съюз", каза още австрийският дипломат №1.

По отношение на мигрантите, които бягат по вода, Курц смята, че най-доброто решение е тяхното спасяване да не е свързано с транспортирането им в Централна Европа.

#мигранти #Балкани #Австрия #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"