Премиерът Борисов ще участва в среща за миграцията на Вишеградската четворка

Премиерът Борисов ще участва в среща за миграцията на Вишеградската четворка
БГНЕС
A A+ A++ A

Затягане на контрола по границите и възпиране на мигрантския поток към вътрешността на Европа - това ще бъде основна тема на срещата на премиерите на държавите от Вишеградската четворка в понеделник в Прага. В нея ще вземат участие и премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Македония Георге Иванов. Лидерите на Унгария, Чехия, Словакия и Полша, които представляват над 80 милиона европейци, предлагат да се помогне на България и Македония за затваряне на границите им с Гърция, тъй като Атина не изпълнява задълженията си за ефективен контрол по своите граници и пропуска твърде свободно мигрантите към вътрешността на континента.

Премиерът Бойко Борисов ще участва в понеделник на среща с премиерите на държавите от така наречената Вишеградска четворка в Прага, на която ще се обсъжда затягане на граничния контрол на Балканите срещу бежанската вълна. В разговорите ще се включи и македонският президент Георге Иванов. Очаква се да бъде обсъден вариантът България и Македония да получат помощ за затворяне на границата си с Гърция, за да се спре потока от мигранти към Централна и оттам - към Западна Европа.

В телефонен разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер Бойко Борисов е отбелязал, че предстои да вземе участие в срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза. Той е изтъкнал, че по време на форума ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС.

Неотдавна на срещата си с унгарския си колега Виктор Орбан в София Борисов дори каза, че ако не може да бъде овладян мигрантския поток към Европа и ако другите държави постепенно затварят границите си, България ще бъде принудена да направи същото. Унгария, Словакия и Чехия вече призоваха да се помогне на България и Македония да затворят границите си с Гърция, като по този начин се спре бежанският поток към континента по най-невралгичния маршрут на движение на чужденците.

В петък ЕС уведоми Атина, че неуспехът ѝ да контролира стотиците хиляди бежанци, пристигащи през Турция, може да доведе до дългосрочна отмяна на възможността за свободно движение в Европа. От Брюксел дадоха три месеца срок на Гърция да въведе ред по границите си. В противен случая заплашиха Атина с изключване от Шенген за три години.

Междувременно броят на бежанците на турско-сирийската граница, напиращи да продължат пътя си към Европа, надхвърли 100 хиляди души заради офанзивата на армията на Башар Асад и руснаците в Алепо. Турция пък обвини Русия, че е продължава въздушните удари в Сирия, след като в петък бе договорено прекратяване на огъня.

#Бойко Борисов #Вишеградска четворка #мигранти #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници