В руската Дума вече има нагласи за териториални претенции към Турция

В руската Дума вече има нагласи за териториални претенции към Турция
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Групата руски депутати от Комунистическата партия на страната (КПРФ) заедно с колегите си от блока „Справедлива Русия“ настояват Думата да преразгледа и разтрогне т.нар. Московски договор за „дружба и братство“, подписан на 16 март 1921 г. от младотурското правителство и тогавашния кабинет на РСФСР.

„Смятаме, че сега в условията на нарастване на турската агресия, ние трябва юридически да изработим възможностите за преразглеждане на неизгодните за нас и съюзниците ни руско-турски отношения. Това ще трябва да отрезви Анкара и да я принуди да се въздържа от по-нататъшни провокации“, посочва пред в. „Известия“ един от авторите на законопроекта Сергей Обухов.

От своя страна народният представител от „Справедлива Русия“ Олег Пахолков отбелязва, че
Московският договор е подписан в ущърб на интересите на Русия. Според него повдигането на въпроса за преразглеждане на документа е необходимо, за да Турция да разбере антитурските настроения в страната.

В Държавната Дума напомнят, че този договор не се признава от Армения и Грузия (по времето на подписването на документа – съответно Арменска ССР и Грузинска ССР в състава на СССР), които също губят територии, предоставени на турците.

„Две от трите задкавказки републики – Грузия и Армения не признават условията на договора и го смятат за несправедлив. Трябва да се припомни обаче, че през 1921 година новата тогава съветска власт е била изправена пред огромни трудности и болшевиките не са били в състояние да преговарят от позицията на силата и съответно да наложат по-изгодни условия в договора“, коментира Пахолков.

Съгласно текстовете на споразумението, на Турция се предават бившата Карска област и южната част на бившата Батумска област (които са били в състава на Руската империя от края на войната през 1878 г.), както и бившият Сурмалински окръг на Ереванската губерния, където се издига планината Арарат и който е част от Руската империя от друга по-ранна война с османците – през 1828 година.

По силата на това споразумение Батумска област заедно с град Батуми се предава на Грузинската СССР, а на турция се предоставят извънредни права върху пристанище Батуми.

СССР се опитва да преразгледа този договор още непосредствено след Втората световна война – през 1945 година, но не среща подкрепа на тогавашните си съюзници – Великобритания и САЩ.

През 1953 година Москва се отказва от териториалните си претенции към Анкара.

 

#Русия #Турция #териториални претенции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »