Декларация на папата и руския патриарх отваря път за единство на църквата

Декларация на папата и руския патриарх отваря път за единство на църквата
БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск и руският православен патриарх Кирил подписаха в Хавана историческа съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови, предаде Франс прес.

"Осъзнавайки, че остават много препятствия за преодоляване, ние се надяваме, че срещата ни допринася за възстановяването на това искано от Бога единство", заявяват водачите на Римокатолическата и на основната православна църква в документа, подписан след тази среща, която е първата подобна от схизмата между католици и православни през 1054 г.

Папата и патриархът призоваха международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, вероятно имайки предвид нападенията на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.
"В много страни от Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри в Христа са напълно унищожавани. Техните църкви са варварски опустошавани и ограбвани, свещените им предмети са поругавани, а статуите им са разрушавани", казват двамата духовни водачи в съвместната си декларация.

"Призоваваме международната общност да предприеме спешно действия да спре прогонването на християните от Близкия изток. В Сирия и Ирак насилието вече е отнело хиляди животи и е оставило милиони хора без подслон и средства", заявяват папа Франциск и патриарх Кирил, цитирани от АФП.
След края на срещата им в сградата на летището в Хавана папа Франциск заяви, че той и водачът на Руската православна църква са разговаряли като братя, предаде ДПА.

Водачът на Римокатолическата църква заяви, че двамата са разговаряли откровено и похвали Кирил за "братското му смирение и добрите му пожелания за единство".
"Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят", заяви руският патриарх Кирил. В началото на срещата двамата духовни водачи се прегърнаха и се целунаха по бузите. "Най-после! Ние сме братя", бяха първите думи на папата, произнесени на испански към патриарх Кирил, предаде ТАСС.

Кирил заяви, че срещата протича в правилното време и на правилното място и че няма пречки за организирането на други подобни срещи.
"Сега всичко е по-лесно", заяви руският патриарх. "Това очевидно е Божията воля", каза папа Франциск.
Папата подари на руския патриарх мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните. Франциск подари на Кирил и потир, предаде Асошиейтед прес.

Кирил пък подари на Франциск малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица.
През 2004 г. Ватикана върна на предшественика на Кирил патриарх Алексей Втори копие от 18-и век на тази икона за засилване на приятелските отношения между католиците и православните, припомня АП.
След срещата папата отпътува за Мексико на петдевно посещение.

Близо 3000 души начело с президента на Мексико Енрике Пеня Нието и съпругата му посрещнаха папата на летището в Мексико, а десетки хиляди души стояха край пътя на 19-километровия маршрут на папамобила до дипломатическото представителство на Ватикана.

 

#християнство #папа Франциск I #патриарх Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »