Инцидентът с МиГ-29 провали най-мащабното българо-американско военно учение

Инцидентът с МиГ-29 провали най-мащабното българо-американско военно учение
Изтребителят МиГ-29 се разби край пловдивското село Голям Чардак. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Всички полети на българските военновъздушни сили бяха отменени, освен ако възникне нужда от спасителна акция, заради инцидента с разбилия се военен самолет МиГ-29, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Инцидентът проваля насрочения за петък ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда-2012 г.".

Въпреки че съвместната тренировка е отменена, американските пилоти в авиобазата ще проведат планираните летателни тренировки, предаде БТА.

По време на съвместните тренировки до 11 май български и американски военни щяха за първи път да тренират заедно въздушни боеве по двойки.

2 ескадрили от 30 изтребителя Ф-16 дойдоха в България от американската авиобаза в Авиано, Италия за съвместните въздушни маневри „Тракийска звезда 2012".

В маневрите по план участват и румънски МиГ-21, които са по-стари от българските МиГ-29, но са снабдени с по-модерни радари.

По сценарий на полигона „Корен" край Хасково американците хвърлят авиобомби, а българи трябваше да ги охраняват от румънски атаки.

В полетите бяха включени самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С – 27J и американски изтребители F-16, блок 40.

Тренировката „Тракийска звезда-2012 г." трябваше да задълбочи взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и да усъвършенства летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Военният министър Аню Ангелов пристигна на мястото на инцидента край пловдивското село Голям Чардак, където се разби изтребителят МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево".

Заедно с него пристигна и комисия от експерти и представители на Министерство на отбраната, Военна полиция и Военна прокуратура, които ще разследват причините за инцидента.

Най-вероятната причина за катастрофата е запалване на един от двигателите на изтребителя. Преди полета самолетът, произведен през 1989 г., е минал технически преглед, предаде „Дарик".

„В момента остават 15 МиГ-29, които ще продължат да изпълняват задачите, както по охрана на българското въздушно пространство, така и за изпълнение на задачи по линия на НАТО," обясни Аню Ангелов.

След огледа на място Аню Ангелов се отправи към авиобаза „Граф Игнатиево", а по-късно ще се срещна и с пострадалите пилоти - командирът на първа ескадрила майор Илия Дойчинов и летец пилот от ескадрилата капитан Петър Методиев, които са настанени във Военна болница-Пловдив.

По думите на министъра, единият от пилотите трябва да бъде преместен във Военномедицинска академия в София.

Най-вероятно става дума за капитан Илия Методиев, за когото, според първоначалните данни, има съмнение за счупване на два прешлена на гръбначния стълб след катапултирането.

#майор Илия Дойчинов #Граф Игнатиево #„Тракийска звезда-2012 г." #министър на отбраната #Министерство на отбраната #Аню Ангелов #МиГ-29 #самолет #капитан Петър Методиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »