Министерство на туризма готви тотална забрана за къмпингуване сред природата

Министерство на туризма готви тотална забрана за къмпингуване сред природата
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

След забраната за къмпингуване по морето, приета бързо и окончателно от Народното събрание само преди седмица, сега Министерство на туризма готви тоталната му забрана нявсякъде в България.

Предлаганите от ведомството поправки в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма са за забрана на всякакви форми на бивакуване, поставяне на палатки, каравани или кемпери на цялата територия на страната. Единствено изключение са категоризираните къмпинги. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 мат, след което ще бъдат внесени в паралмента.

Първата оспорвана от гражданите поправка беше приета в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Сега проектът за Закон за туризма предвижда да създаде нов член (207а), който залага глоба от 200 лв. за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги се наказва с глоба 200 лв.

В случаите, когато след къпмингуването има увреждане на пясъчните дюни, флората и фауната, замърсяване на околната среда, пожар и други вредни последици за природата, наказанието е в размер на 1000 лв.. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

От "Зелени закони" призовават гражданите да се запознаят с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на туризма на 29 февруари и да изразят мнението си в писмено становище, което трябва да се изпрати до Министерството най-късно на 15 март на адрес: d.petrova @ tourism.government.bg

Еколозите коментират, че на фона на застрояването на природата в България с призрачни хотели, с минимална заетост и при липсата на къмпинги в страната, тези законови промени са в помощ на няколко туристически фирми и строителството, което не води до развитие на туризъм. Според тях ефектът ще е засиленатенденция български граждани да почиват извън собствената си страна.

Планиране на местата за разрешено къмпиране може да се направи само в Общите устройствени планове (ОУП) на общините и този процес е започнал в 2/3 от общините в България. Затова промяната на закона ще спре развитието на къмпингите в тези територии за 20 години напред, смятат от "Зелени закони".

#Николина Ангелкова #туризъм #къмпинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »