Кипър е против ускоряването на преговорите за прием на Турция в ЕС

Кипър е против ускоряването на преговорите за прием на Турция в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Кипър няма да приеме миграционната сделка между ЕС и Турция и е против отварянето на нови глави от преговорите за прием на Анкара в Съюза. Това заяви президентът Никос Анастасиадес след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Никозия.

„Кипър не възнамерява да даде съгласието си за отварянето на нови глави, ако Турция не изпълнява своите задължения”, заяви Анастасиадес, цитиран от АФП.

Туск от своя страна заяви, че сделката с Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа трябва да бъде „узаконена”, в който случай позицията на Кипър представлява проблем.

На 7 март на среща в Брюксел ЕС се споразумя с Анкара за основните принципи за борба с миграционната криза. Страните уговориха всички незаконни мигранти, пристигащи в Гърция да бъдат връщани обратно в Турция и се съгласиха за ускоряване на план за либерализиране на визовия режим. За всеки нелегален бежанец ЕС ще приема по един сириец, имащ законово право да търси убежище.

В момента тече процес на преговори, след който споразумението трябва да бъде финално одобрено на заседанието на Европейският съвет в края на тази работна седмица.

Турция е единствената страна, която признава независимостта на Северен Кипър. През 1983г. кипърските турци обявяват територията за независима от доминираната от кипърски гърци република на острова в Средиземно море.

Република Кипър е член на Европейския съюз и като такъв има равен глас в Европейския съвет.



 

#Кипър #сделка ЕС - Турция #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"