„Ислямска държава“ пое отговорност за кървавите атентати в Брюксел

„Ислямска държава“ пое отговорност за кървавите атентати в Брюксел
БГНЕС
A A+ A++ A

Ислямска държава“ пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, предаде ТАСС.

Египетските медии съобщават, че съответното заявление на екстремистите е било направено на свързаната с тях информационна агенция „Амак“.

В съобщението си терористите не разкриват подробности за извършените атаки. В същото време те заплашват с нови нападения в Европа.

"Бойци на Ислямска държава извършиха серия от атентати с помощта на пояси с експлозиви и взривни устройства. Те атакуваха летище и метростанция в центъра на белгийската столица Брюксел - една страна, която участва в международната коалиция срещу "Ислямска държава", се казва в изявлението, с което се поема отговорност за атаката. В комюникето терористите заплашват с нови атаки в Европа.
Агенция Ройтерс съобщава, че поддръжници на ИД хвалели нападенията в Брюксел в социални медии.
"ИД ще ви накара да се замислите хиляда пъти, преди да посмеете да убивате отново мюсюлмани", казва поддръжник на ИД в Туитър.

Серията терористични атаки бяха извършени във вторник сутринта.

При координираните самоубийствени нападения в Брюксел днес загинаха поне 45 души, ранените са десетки, съобщава кореспондентът на БТА в белгийската столица.

Аерогарата остава затворена до утре сутринта, спрян е градският транспорт, не се движат влаковете от и към белгийската столица. Свидетели съобщават, че преди взривовете на летището е имало престрелка и са се чули възгласи на арабски език.

Обявена е най-висока степен на заплаха от терористичен удар. Това означава, че спират работа училищата и детските градини, повечето от магазините, а хората са призовани да останат у дома.

Сградите на федералното правителство и на федералния парламент в Брюксел са евакуирани. По-късно днес ще заседава съветът по национална сигурност.

Броят на жертвите все още не е уточнен. Първоначално бе съобщено за 17 жертви на летището "Завентем" и 35 ранени. Впоследствие те бяха намалени на 11, но сега скочиха драстично. Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция “Маалбек+. За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Според някои данни загиналите са 45, други сочат като реална цифра на жертвите 26.

Метростанция “Маалбек” се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция “Шуман”, където се намира сградата на Европейската комисия. Малко по-късно бе евакуирана и Централната сграда.









#ислямска държава #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »