ФБР проби защитата на iPhone, делото срещу Apple е спряно

ФБР проби защитата на iPhone, делото срещу Apple е спряно
БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на правосъдието на САЩ е успяло да получи достъп до криптираните данни в смартфона на Apple, използван от един от авторите на стрелбата в Сан Бернардино и е прекратило иска си към производителя, съобщи АФП по информация от ведомството.

През февруари Министерството на правосъдието поиска от съда да задължи компанията от Калифорния да окаже съдействие на ФБР и да декриптира мобилния телефон на Саед Фарук, един от авторите на атентата в Сан Бернардино на 2 декември 2015.

Нападението в Сан Бернардино отне живота на 14 души и рани 22. Двамата нападатели бяха убити в престрелка с полицията.

Решението на Министерството на правосъдието да се откаже от съдебната битка, която би могла да стигне до Върховния съд е победа за Apple, съобщава Bloomberg. Компанията отказа да се поддаде на натиска да напише нов софтуер, който би улеснил ФБР да пробие защитата на телефона. Аргументите й са, че подобно решение би създало заплаха за личните данни на стотици милиони потребители на iPhone по света и подобна възможност би била използвана от по-малко добронамерени лица.

ФБР успя да отключи iPhone през уикенда, без да повреди данните, съхранявани в него, използвайки метод на трета страна, съобщи Bloomberg, позовавайки се на американски представител от правоохранителните органи.

Не е ясно какъв метод е използван при хакването на смартфона. Не ясно и дали методът е приложим за всички iPhone, е обяснил източник. „В момента знаем, че работи за iPhone 5C, който принадлежеше на Фарук и който беше с iOS9“, казва той.

След съобщението Apple каза, че искът изобщо не е трябвало да бъде завеждан.„От самото начало бяхме против иска на ФБР Apple да направи „задна вратичка“ в iPhone, защото вярваме, че това не е правилно и би създало опасен прецедент. В резултат на отказа на правителството, това не стана“, се казва в съобщението, цитирано от re/code.





#ФБР #съдебен иск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници