Купуваме цяла ескадрила с нов тип изтребители и 2 патрулни кораба за близо 3 млрд. лева

Купуваме цяла ескадрила с нов тип изтребители и 2 патрулни кораба за близо 3 млрд. лева
БГНЕС
A A+ A++ A

Купуваме една ескадрила с нов тип многофункционални изтребители, два многофункционални патрулни кораба и двигатели нашите МиГ-29. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда. Проектът, който е в изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности 2020, ще бъдат внесени за одобрение в Народното събрание..

Тези три проекта се очаква да излязат приблизително 3 млрд. лв., обясни министърът на отбраната Николай Ненчев. За проекта за изтребител се разглеждат два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв. Става въпрос за една ескадрила, която според министъра е от 12 до 19 самолета.

Сделката ще бъде по закона за обществените поръчки, посочи министърът, запитан дали ще има клауза за офсет при покупката на изтребителите.

България ще купи четири или шест нови или ремонтирани двигатели на "МиГ-29". Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, в момента има достатъчно "МиГ-29" за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12, уточни министърът.

Проектът за покупка на бойни машини за пехотата днес не е бил обсъждан от правителството, необходимо е той да бъде преработен, добави Ненчев. Предстои да бъде внесен за одобрение в МС инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Запитан за проверката в компанията "Кинтекс", министърът каза, че няма представа там да се прави проверка и няма отношение към този въпрос.



#Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници