Пилотска грешка свалила МиГ-29, обяви военният министър

Пилотска грешка свалила МиГ-29, обяви военният министър
Пилотска грешка причинила падането на изстребителя МиГ-29 на ВВС според разследващата комисия. Снимка: Импакт прес груб
A A+ A++ A

Най-вероятната причина за аварията с МиГ-29 е грешка в експлоатацията на авиационната техника при излитане, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър говори пред журналисти на откриването на Седмицата на българското военно документално кино в Централния военен клуб.

Според него това се посочва в предварителния доклад на комисията, назначена да извърши проверка за причините за инцидента със самолет МиГ-29 на 26 април, при който самолетът се разби по време на българо-американското авиационно учение „Тракийска звезда“, а двамата пилоти от авиобаза „Граф Игнатиево“ катапултираха.

„Вероятно кратковременно отвличане на вниманието е довело до действия, които не са в съответствие с експлоатацията на авиационната техника“, отбеляза министър Ангелов, цитиран от пресслужбата на военното министерство, и допълни: „Грешките понякога се дължат на прекаления автоматизъм в действията“.

Министър Ангелов още веднъж отбеляза, че въпреки пилотската грешка летците заслужават признание, че са реагирали с голям професионализъм още при възникването на аварийната ситуация и са предприели всички необходими мерки и действия, така че да няма жертви и щети на земята.

Той информира, че състоянието на летците е добро, като майор Дойчинов ще бъде изписан и ще носи около месец специален корсет за стабилизиране на неговите гръдни прешлени, а на капитан Методиев предстои стабилизираща операция на двата спукани прешлена.

Министър Ангелов припомни, че майор Дойчинов е изключително опитен пилот с над 800 налетени часове и 27 часа от началото на годината. Той призна, че не се покриват всички стандарти на НАТО, но че се прави всичко възможно да се увеличат летателните часове и даде за пример заделянето на 5000 тона керосин през тази година за подготовката във ВВС.

Министърът на отбраната отказа да говори за наказания и подчерта, че в окончателния протокол ще залегнат препоръки, изводи и предписания, въз основа на които ще се вземат мерки, включително и промени в правилата на ВВС и инструкциите за експлоатация. Той обяви, че окончателният доклад на комисията ще бъде готов в срок до 20 дни, но няма да бъде оповестен, докато не приключи разследването на Военна прокуратура.

Министър Ангелов обяви, че при наличието на този предварителен доклад командирът на ВВС е в правото си да обяви възобновяване на полетите на МиГ–29. Той поясни, че докладът на комисията е изготвен както на базата на показанията на самите летци, така и по данни от системата за обективен контрол, намерена след аварията.

В Централния военен клуб министър Ангелов откри Седмицата на българското военно документално кино, в рамките на която ще бъдат излъчени 22 съвременни документални филма в над 30 военни клуба в страната. Той подчерта, че целта на всичките филми в програмата е да направят труда на военнослужещите по-видим, да дадат реалистичен поглед върху ежедневието на българския военнослужещ. „Ако беше седмица на филмовата академия в САЩ, едва ли на някой от тези филми щеше да се присъди награда, но със сигурност българският военнослужещ заслужава „Оскар“ за главна роля – българските мъже и жени в униформа са там, където ги призове дългът“.

#МиГ-29 #ВВС #Граф Игнатиево #изстребител #падане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"