Държавата гарантира на лекарите от спешните отделения допълнително възнаграждение 1500 лева на месец, заяви Петър Москов

Държавата гарантира на лекарите от спешните отделения допълнително възнаграждение 1500 лева на месец, заяви Петър Москов
A A+ A++ A

Държавата ще гарантира на лекарите от спешните приемни отделения към болниците допълнително възнаграждение 1500 лева на месец, а на медицинските сестри по 900 лева, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той посочи, чедоговорът за допълнителното заплащане е подписан днес и влиза в сила със задна дата от 1 януари тази година. 

Москов уточни, че става дума за държавна гаранция извън договорите, които ръководствата на отделните болници ще сключат с работещите в спешните приемни отделения.

Според министъра това е част от комплексната политика в сферата на здравеопазването на мнозинството и на правителството.

Стратегическа цел на Министерството на здравеопазването е статутът на болниците като търговски дружества да бъде премахнат, заяви министър Петър Москов.

По думите му все още няма публичен план как може да бъде реализирана идеята, тъй като на дневен ред е решаването на проблема с натрупаните дългове на лечебните заведения, които възлизат на стотици милиони левове.

Министър Москов посочи, че е крайно време лекарите да се разделят от търговците. За лекарите трябва да има добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара, отбеляза той.

Във Велико Търново министърът присъства на откриването на ремонтираните акушеро-гинекологично и неонатологично отделение към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", на стойност близо 500 хиляди лева, осигурени от Министерството на здравеопазването.

#лекар #спешни #възнаграждение #сестри #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"