Нагли кражби на ток ощетяват и компаниите, и потребителите

Нагли кражби на ток ощетяват и компаниите, и потребителите
БГНЕС
A A+ A++ A

Расте броят на кражбите на ток, а измамниците стават все по-изобретателни и нагли, показват проверките на ЧЕЗ България. По данни на компанията, само през първите три месеца на годината са регистрирани 1 900 случая на кражба на ток. От дружеството изчисляват загобите за над 250 000 лева.

В столичния район "Подуяне" крадци задигнаха медната обвивка на петкилометров кабел на столичното енерго, а загубите за компанията са на стойност около 100 000 лв. За да проникнат в сградата, крадците са разрушили една от носещите стени.

Подстанция Подуяне осигурява електрозахранването на столичните квартали Подуяне, Хаджи Димитър, Гео Милев и част от централната градска част на София. Подобни набези нарушават сигурността на електрозахранването на клиентите на компанията и се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършилите кражбата, така и на невинни хора. МВР все още издирва крадците.

В друг случай от последните дни пък проверката изобличава собственик на заведение в центъра на София със задължения от 40 000 лева, който пък си прокопал малък тунел и си сложил разпределително табло. От заведението крали ток от началото на годината.

„Подобни деяния са изключително опасни. Те нарушават целостта на мрежата и може да предизвикат прекъсвания и аварии, от които потърпевши могат да бъдат редовните клиенти. По-страшното е обаче, че тези престъпления създават опасност за човешкия живот и за националната сигурност. Затова ние не спираме да призоваваме за по-строги санкции и прилагане на закона в цялата му строгост срещу извършителите и облагодетелстваните от кражбите на ток“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

През 2015 г. дружеството извърши 66415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България. Констатирани бяха 6 458 случая на незаконно потребление на електроенергия. В следствие на нарушенията е дотаксувана електроенергия в размер на 31 575 000 киловатчаса.

С 1566 повече са установените кражби през 2015 г., в сравнение с тези през 2014 г., когато компанията констатира 4892 случая на незаконно потребление.

Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който в противен случай би могъл да се използва за развитие и модернизация на мрежата, както и за подобряване на услугите за над двата милиона клиенти, които дружеството обслужва, обясняват от дружеството.

Кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти нанасят и щети за милиони левове на редица ютилити, комуникационни и транспортни компании и икономиката на страната като цяло. ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, призовават от компанията.

#кражби на ток #мрежата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"