Хранене и остеопороза

Хранене и остеопороза
A A+ A++ A

Сред причините за развитие на остеопороза е непълноценното хранене. Ето защо един от основните въпроси на пациентите е свързан с необходимата промяна в храненето за предпазване от заболяването. Известно е, че калций и вит. D са необходими на организма, за да изгради и поддържа здрави кости. Но специалистите не препоръчват приема на калций и вит. D или други витамини и минерали като добавка при здрави пациенти. Никаква хранителна добавка не може да замени пълноценното хранене, и в частност разнообразнието от плодове и зеленчуци.

Знаем какъв е дефектът при остеопороза, но не знаем точно по какви механизми се усвояват естествените витамини и минерали от плодовете и зеленчуците и защо добавките не са толкова ефективни.

Говори се за ролята на газираните напитки за развитието на остеопороза. Един от аргументите, на които се основава това твърдение, е, че пиейки газирани напитки, хората значително намаляват употребата на богати на калций напитки, сред които прясното мляко. Друга гледна точка обръща внимание на употребата на кола. Дали традиционната напитка или диетичната кола, в нея се съдържат вещества, които могат да доведат до негативен калциев баланс или, казано по друг начин, да доведат до загуба на калций от организма с последствие – развитие на остеопороза. Затова специалистите препоръчват ограничаването до 5 чаши кола седмично, които не би трябвало да нарушат калциевия баланс при пълноценно хранене и достатъчен прием на плодове и зеленчуци.

Кафе и чай – кофеинът, който се съдържа в тях в известна степен пречи на абсорбцията на калций, но при 2-3 чаши кафе на ден не може да се говори за необходимост от ограничаване като профилактика на остеопороза.

Сол – готварската сол по физиологичен механизъм се екскретира от бъбрека заедно с калций, поради което повишеният прием на сол в диетата може също да доведе до негативен калциев баланс.

Алкохол – както при сърдечносъдовите заболявания, така и за профилактиката на остеопорозата малко количество алкохол има благоприятно влияние, но много алкохол се отразява негативно. Ясно не може да се дефинира кое е малко и кое много алкохол, това се преценява индивидуално.

Тютюнопушене – Пушенето ускорява метаболизма на естрогените, които при остеопороза след менопауза са критично малко в организма. Ускореният метаболизъм води до още по-изразено намаление на естрогените и така се проявява косвен негативен ефект от тютюнопушенето. От друга страна, тютюнопушенето е свързано с понижена физическа активност, което, знаем, че негативно се отразява върху костната система и е основен фактор за развитие на остеопороза. Не трябва да се подценява и директното действие на тютюна върху формирането на костите, както и при заздравяването им след счупване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »