Американски учени: Аспиринът намалява риска от рак

Американски учени: Аспиринът намалява риска от рак
БГНЕС
A A+ A++ A

Ежедневната употреба на аспирин намалява риска от рак на жлъчката, заявиха учени от клиниката "Мейо" в САЩ, цитирани от ЮПИ.

Макар учените да не са сигурни, че аспиринът има противораков ефект, скорошни изследвания показаха, че въздействието му върху възпаления, които играят роля за редица видове рак, може да намали този риск.

Що се отнася до рака на жлъчката, продължителното възпаление е значим фактор за развитие на агресивна форма на заболяването.

"Събраните данни разкриват, че редовната и продължителна употреба на аспирин е свързана с намаляване на риска от редица видове рак, включително рак на стомашночревния тракт", заяви гастроентерологът и хепатолог д-р Луис Робъртс от клиниката.

Според публикувани по-рано тази година резултати от изследване, аспиринът намалява риска от рак на стомашночревния тракт, включително рак на дебелото и на правото черво.

Новото изследване обхванало 2395 пациенти, засегнати от рак на жлъчката, и 4769 здрави доброволци. Било установено, че хората, които приемат аспирин, са с 2,5-3,5 пъти по-малък риск от рак на жлъчката в сравнение с неприемащите аспирин.

"Знаем, че продължителното възпаление е сред главните фактори за поява на рак на жлъчката - отбеляза д-р Робъртс. - С противовъзпалителните си свойства аспиринът може да ограничи риска от рак на жлъчката, намалявайки възпалението чрез потискане на ензима циклооксигеназа. Известно е, че този ензим стимулира възпалението."

Все пак не е доказано, че аспиринът предотвратява рак, напомниха авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Hepatology.

Източник: БТА



#аспирин #риск от рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"