BBC: Защо толкова много звезди починаха през 2016-та?

BBC: Защо толкова много звезди починаха през 2016-та?
БГНЕС
A A+ A++ A

Изминаха само четири месеца от 2016 година, а тя вече е почернена. Рядкост е една седмица да премине без да бъде съобщено за смъртта на някоя знаменитост - като започнем от Дейвид Бауи през втората седмица на януари, актьора Алън Рикман седмица по-късно, и стигнем до комика Виктория Ууд, както и Принс тази седмица.

Тази вълна на смъртност сред знаменитостите нормална ли е?

Отговорът е "да", смята редакторът на BBC Ник Серпел. Той все пак обясни, че броят на смъртните случаи тази година е „феноменален”. Ник подготвя информацията за човека, който е починал.

През 2012 година починалите звезди за периода януари – март са били само петима, а в момента вече са 24 известни личности за същия период. Това е почти петкратно увеличение. Откакто Ник е започнал работа преди десет години, до днес некролозите са се увеличили, а той добавя по няколко нови всяка седмица.

Daily Telegraph поддържа галерия на знаменитости, които са починали и я актуализира всяка година и също отчита увеличен брой на починалите знаменитости.

 В началото на всяка година сайтът deathlist.net споделя списък с 50 известни личности, за които се смята, че ще починат скоро. В шест от последните 10 години две предсказания са се оказали верни, а тази година вече пет са се сбъднали.

 Всичко това ни отвежда към въпроса защо

Няколко са причините, твърди Ник Серпел. Повечето знаменитости, които са били известни през  70-те, към днешна дата започват да умират.

Бейби бум коефициентът

Много от тези, които умират в момента, са от поколението на бейби бума, а именно - родените между 1946 и 1964 година. Повечето хора, родени в този период, имат реално по-голяма възможност да станат известни. Сега тези вече бивши бебета са на възраст между 52 и 70 години и започват да умират.

 Кое е това, което прави един човек знаменитост?

За повечето от тези знаменитости младото поколение не е чувало толкова до момента, в който не умрат. През последните години социалните медии играят голяма роля за това, допълва още Ник. В днешни дни е много по-лесно да се разбере за смъртта на някого, отколкото в миналото.

Ще продължи ли това?

Лошите новини ли? Вероятно да. Все пак това, че хората умират, не би трябвало да е изненада за никого, отбелязва BBC.

#звезди #бейби бум #Дейвид Бауи #Принс #некролози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »