Индия въвежда задължителен паник-бутон на мобилните телефони

Индия въвежда задължителен паник-бутон на мобилните телефони
БГНЕС
A A+ A++ A

Всички мобилни телефони в Индия ще трябва задължително да имат паник-бутон от началото на следващата година, съобщиха властите в Делхи. Мярката е част от опитите за борба с нарастващите сексуални престъпления срещу жени в страната.

Бутонът ще позволява на потребителите да викат спешните служби само с натискането на едно-единствено копче, съобщиха от Министерството на телекомуникациите.

„Мобилни телефони няма да могат да се продават, без наличието на паник-бутон от 1 януари 2017 г.“, посочи представител на министерството. Властите посочиха още, че от началото на 2018 г. пък ще бъде задължително всяко мобилно устройство да има GPS.

„Технологията е предназначена единствено да прави човешкия живот по-лесен и какво по-добро от това тя да бъде използвана за опазването на сигурността на жените“, посочи министърът по телекомуникациите Рави Шанкар Прасад.

Индия продължава борбата си срещу сексуалното насилие срещу жени, след като няколко случая на жестоки изнасилвания в страната предизвикаха световна реакция. Според последни данни на властите през 2014 г. са били съобщени 36 735 изнасилвания, въпреки че според активисти реалната бройка всъщност е много по-голяма. Много от тези престъпления остават несъобщени заради стигмата върху жените, станали жертва на сексуално насилие.

Индия също така е и вторият по големина пазар на мобилни телефони, като през октомври тя отбеляза сключването на 1-милиардния си мобилен абонат.







#Индия #мобилни телефони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »