Тодор Тагарев е новият директор на Института по отбрана

Тодор Тагарев е новият директор на Института по отбрана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев назначи днес, 27 април, професор д-р Тодор Тагарев за директор на Института по отбрана. Назначението на ръководителя на структура по чл. 60 от Закона за администрацията е при спазване на всички законови разпоредби. Тодор Тагарев ще встъпи в длъжност на 3 май 2016 г., съобщиха от МО.

Институтът по отбрана е единствен орган на Министерството на отбраната за научна и научно-техническа експертиза и институция за подготовка на висококвалифицирани кадри в областта на сигурността и отбраната.

Професор Тодор Тагарев е доказан експерт в областта на отбраната с международен авторитет. Роден е на 18 април 1960 г. в град Стамболийски. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” в гр. Пловдив.

През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски”, а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник ІІ степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката.

От 1982 г. до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски”. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 година.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната” и „Политика по въоръженията” в Министерството на отбраната. От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски”. От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността” и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009-септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел “Системни анализи и проучвания”. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков. Владее английски и руски език.

#Тодор Тагарев #Николай Ненчев #САЩ #Долна Митрополия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »