Управляващото мнозинство потъпка конституционните права на стотици хиляди граждани, заяви Четин Казак

Управляващото мнозинство потъпка конституционните права на стотици хиляди граждани, заяви Четин Казак
БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващото мнозинство не пожела да възстанови потъпканите конституционни права на стотици хиляди граждани и за пореден път ирационалният страх от ДПС и от избирателите на ДПС, който най-вече тресе представителите на ПФ, се пренесе във всички останали политически сили. Това заяви днес на брифинг в парламента депутатът ДПС Четин Казак.

Според Казак днес, в рамките на обсъжданията на измененията в Избирателния кодекс, ДПС със своята парламентарна група се е оказала за пореден път единствената българска политически сила, която се е опитала да защити потъпканите конституционни права на стотици хиляди български граждани. А днешното управляващо мнозинство не е пожелало да ги възстанови, е неговото мнение. Става дума за т.нар. условия за уседналост при местни и европейски избори и цялата противоречива ситуация, в която сме изпаднали, се дължи на факта, че днешните управляващи са въвели т.нар. задължително гласуване, подчерта Казак.

Днес българският парламент пропусна златния шанс да коригира едно недопустимо нарушение на Конституцията и на международните договори, касаещи правата на човека, заяви депутатът. ДПС се оказа само в усилията си да помогне на тези граждани отново да могат да гласуват на съответния вид избори, добави той. Някой иначе много гръмогласни бивши наши колеги вместо да стоят в пленарната зала, вместо да защитят правата на нашите сънародници в чужбина, предпочитат да обикалят, за да събират членска маса и да си гледат тяснопартийния интерес, коментира Казак. Избирателите, гражданите, ще отчетат по достойнство кой неотклонно, последователно и безотказно защитава техните права и свободи и се бори, за да ги отстоява и кой само декларира подобни намерения, продължи депутатът от ДПС.

Казак припомни, че от ДПС са призовали всички български граждани, независимо дали живеят в страната или в чужбина, да издигнат глас на протест срещу недопустимото погазване на техните права по отношение на избора в чужбина извън дипломатическите представителства. И обяви, че се радват, че техният призив е бил чут. Видяхте как веднага управляващите предприеха стъпки в посока да се самокоригират, констатира той. Но оцени това като недостатъчно.

Запитан дали ДПС има нещо общо с протестите срещу промените в Изборния кодекс, Казак отговори, че нямат нищо общо, а просто са отправили призив към нашите сънародници в страната и в чужбина да издигнат глас на протест срещу наложените им предложения. Нямам информация по някакъв начин Делян Пеевски да е променил принадлежността си към ПГ на ДПС, заяви Казак в отговор на въпрос на медия.

#Изборен кодекс #ДПС #Казак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"