Европол призна: В България сме най-добри във фалшифицирането на банкноти

Европол призна: В България сме най-добри във фалшифицирането на банкноти
БГНЕС
A A+ A++ A

Банкнотите, открити миналата седмица при разбиване на печатница за фалшиви евро, са с изключително високо качество. Такива фалшификати до момента няма аналог да са произвеждани другаде. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов след среща с експерти от Европол. Те са изследвали банкнотите и казали, че са с качество 9,7 по 10-степенната скала, изработена от Европейската централна банка, предаде репортер на БГНЕС.

Преди около седмица бе разбита печатница за фалшиви евро. По разследване за производство на фалшиви банкноти прокуратурата, разследващи полицаи от МВР, подпомагани от агенти на ДАНС, в сътрудничество с Европол тогава извършиха претърсвания и изземвания на адреси в гр. Левски, с. Деляновци, общ. Свищов и с. Козар Белене.

И на трите места бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 - еврови банкноти. Иззетите готови за пласиране фалшиви 100 – еврови банкноти са на стойност 24 000 евро, а заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, 13 подправени лични карти. Бяха задържани трима души.

Сарафов обясни, че при работната му среща с експертите от Европол разбрал, че около 360 подобни банкноти с тези индикативни вече са задържани от есента на миналата година до момента и се съхраняват в Европейската централна банка. „Така че разбитата от нас печатница е произвеждала и е била в състояние да произвежда фалшификати с изключително високо качество“, каза той. Вероятно тези 360 отново с номинал 100 евро са били произведени от същата печатница. Но към момента нашата прокуратура няма данни колко от фалшивите пари са влезли в обръщение. „Мисля, че в разговора ми с колегите от Европол също се спомена, че не може да се направи такова обобщение – дали изобщо има и колко са. Тоест може би има известен процент, но трябва просто да гадаем. Факт е в крайна сметка, че тази печатница беше разбита от нас в зародиш. Може би тези хора, тази група е произвеждала пари на друго място с друга печатарска техника. Към момента задържаната техника е изключително съвършена, с много висока производителност, с изключително високо качество и освен техниката, притежават и консумативи, които наистина отговарят на това високо качество, на тези фалшификати“, посочи Сарафов.

Eксперти от Европол са се запознали с резултатите от работата и най-вече с фалшивите евро, печатарската техника, мастила консумативи хартия и т. н. „Идеята да работим съвместно с колегите от Европол е първо, защото това е престъпление, което засяга ЕС, финансовите устои на европейската банкова система и защото именно в Европол се събират обобщават и анализират информация и образци от подобни фалшификати, иззети от територията на ЕС“, обясни Сарафов. Той посочи и че колегите им от Европол също са изразили своята благодарност и поздравления за тяхната работа.

#фалшиви евро #Европол #банкноти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници