Депутатите решиха: В държави извън ЕС - секции за вота само в градовете с над 1 млн. души

Депутатите решиха: В държави извън ЕС - секции за вота само в градовете с над 1 млн. души
БГНЕС
A A+ A++ A

Избирателни секции в чужбина ще се откриват и извън посолства и консулства. Това стана възможно с приетите на второ четене промени в Изборния кодекс.

Забраната за разкриване на секции извън посолствата и консулствата в чужбина остана в Изборния кодекс, но бяха добавени някои изключения. В населените места на държавите - членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване, прие окончателно парламентът. 

С решение на Централната избирателна комисия по предложение на Министерството на външните работи ще се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателната секция ще се образува при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване, решиха депутатите.

Четин Казак (ДПС) поиска да не се предлага корекция, а отмяна на абсолютната забрана за разкриване на секции извън дипломатическите и консулски представителства в чужбина.  

Петър Славов (Реформаторски блок) посочи, че приетите днес текстове дават възможност едно неправилно решение да бъде санирано, да се откриват секции и нашите сънародници в чужбина да гласуват.

В отрицателен вот председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че е гласувал против, защото текстът е антидемократичен. Нещо повече - в този Изборен кодекс има достатъчно много антиконституционни текстове, приети извън парламентарния правилник, отбеляза той. ГЕРБ стана заложник на популисти и откровени националисти, но за съжаление не е само ГЕРБ, а цяла България и всички български граждани, които живеят зад граница, коментира Карадайъ. По думите му най-потърпевши от тези промени са българските граждани, които живеят в Турция, САЩ и Канада.

След приемането на тези текстове депутатите от ДПС напуснаха пленарната залата и призоваха и другите партии да оставят тези, които нарушават и Конституцията, и правилата, сами да си приемат каквито искат изборни правила за служебни победи.

 

#изборни секции #чужбина #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"