Германските власти разследват предполагаема ислямистка атака срещу баварска АЕЦ

Германските власти разследват предполагаема ислямистка атака срещу баварска АЕЦ
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Компютърната система на разположената край Дунав в Бавария ядрена централа Гундреминген е била пробита от неизвестни хакери. Германските власти предполагат, че злосторниците са искали да откраднат данни за радиоdктивни отпадъци за създаване на „мръсни“ бомби.

RWE – компанията-оператор на АЕЦ Гундреминген – незабавно е информирала за инцидента правителствените служби за сигурност. Според нейни представители, вирусът не представлява сериозна опасност. Но въпреки това работата на АЕЦ-а е била преустановена за няколко дни.

В компютърната система на централата са открити вирусите W32.Ramnit и Conficker.

Първата от тях разчита на уязвимост в Windows, за да обезпечи отдалечен контрол върху заразените компютри.

ИТ системите на немската централа не са свързани към интернет. Това означава, че вирусът е попаднал в мрежата чрез външен носител, който очевидно е внесен в обекта от работник в АЕЦ-а.

Атакувана е компютърната мрежа, която управлява машината за разтоварване на горивни пръти в един от секторите на ядрения реактор. Освен това в централата са открити 18 инфектирани USB флашки.

От централата уверяват, че не са били откраднати данни за радиоактиви материали, тъй като от съображения за сигурност още преди години компютърните системи на всички отделни сектори в централата са били изключени помежду си и атака срещу централния блок не може да даде информация за останалите.

Допълнително освен централния компютър, който е бил атакуван, останалите, включително е тези, които контролират работата на реакторите, не са включени към интернет.

Тревогата у германските власти беше предизвикана от разследването на атентатите в Белгия, от което стана ясно, че ислямистите са се опитали да се доберат до радиоактивни отпадъци.

Тогава стана ясно, че джихадистите са вербували служители от атомни централи. Готвели се да отвлекат физик, който да им направи “мръсна бомба”.

Миналият месец в Белгия бе застрелян сътрудник на службата за сигурност на АЕЦ „Тианж”, която се смята за първоначалната цел на брюкселската терористична група, осъществила атентатите на летището и в метрото.

Бодигардът беше застрелян, докато се разхождал с кучето си в град Шарлероа. Пропускът му е откраднат, а след това анулиран от централата. В полицейските сводки убийството минава в графа „опит за грабеж”, но в контекста на атентатите на 22 март е възможно да е свързано с АЕЦ.

Вече е известно, че братя Бакрауи, ключови участници в атентатите в Париж и Брюксел, в продължение на няколко месеца са следили ядрен топспециалист на Белгия, а органите на реда отдавна имат информация, че терористите са готвели диверсии в ядрени централи, според белгийското списание „Дерниер йор".

 

 

#АЕЦ #ядрена централа #флашка #компютърна система #вирус #ислямисти #атентати #мръсна бомба #разследване #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »