Двама турски журналисти влизат в затвора заради карикатура на пророка Мохамед

Двама турски журналисти влизат в затвора заради карикатура на пророка Мохамед
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама турски журналисти от авторитетното издание "Джумхюриет" са осъдени на 2 години лишаване от свобода заради това, че са проявили богохулство, препечатвайки корица на френското сатирично издание "Шарли ебдо", съобщи "Ройтерс".

Присъдата почти сигурно ще засили тревогата за свободата на словото в Турция, където опозиционни издания биват превземани и няколко журналисти са съдени за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, допълва агенцията.

Джейда Каран и Хикмет Четинкая, колумнисти в "Джумхюриет", бяха застрашени от затвор до 4 години и половина заради това, че миналата година след нападението през януари в Париж се "подиграли с религиозните ценности" като препечатали карикатура на пророка Мохамед от френското издание.

"Ще обжалваме. Няма да оставим тази страна в ръцете на фашисти в ислямски сос", написа Каран в профила си в "Туитър".

"Джумхюриет" е едно от петте издание, отпечатали откъси от "Шарли ебдо" като проява на солидарност в редакцията, в която от ислямски екстремисти застреляха водещи карикатуристи. Главният редактор Чан Дундар и водещият редактор на бюрото в Анкара Ердем Гюл са подсъдими по обвинение в шпионаж заради репортажи за предполагаеми тайни доставки на оръжие в Сирия от страна на турските спецслужби през 2014 г.

Миналата седмица "Репортери без граници" постави страната на 151-во място от 180 страни в годишния си индекс за свобода на медиите. Миналата седмица холандска журналистика бе задържана от турската полиция докато е на почивка в страната, защото броени дни преди това критикувала Ердоган, че потъпква всеки, несъгласен с него.

Над 30 журналисти лежат в турските затвори, каза преди дни журналистът Тайфур Хюсеин от вестник "Заман" – България. „Атаката срещу всяка опозиция в Турция е факт от няколко години. Журналистите са най-ощетени от всичко, което се случва”, категоричен е той.

Хюсеин уточни, че журналистите са атакувани с обвинения за тероризъм, шпионаж и национално предателство. Хюсеин определи това като сериозен натиск и налагане на сериозна цензура. Той допълни, че Турция се движи в силно низходяща тенденция по отношение на свободата на словото.

 

#Турция #журналисти #затвор #карикатура #пророк Мохамед #Шарли ебдо #свобода на словото #тероризъм #шпионаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"