Умъртвиха 120 крави в село Дълбоки

Умъртвиха 120 крави в село Дълбоки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Елитно стадо от 120 крави, собственост на земеделската кооперация в село Дълбоки бе унищожено днес заради установено заболяване от нодуларен дерматит, съобщи директорът на старозагорската областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, предаде БГНЕС. 

Мерките са, за да се спре разпространението на заболяването. То е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора и животни. Инкубационният период продължава от 14 до 20 дни. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани.

„От всички стопанства, които са засегнати, това е най-голямото – над 120 животни. Въобще не е приятно. Много е тежко за хората, които гледат животните, за нас също – които правим това нещо. За съжаление няма как да се предотврати, такива са мерките и трябва да се вземат, защото макар и загубата да е 100% за човека, на който му се унищожава стадото, това е един от вариантите да се опазят другите стада в околността. Радвам се, че се оказа нужното съдействие, за да можем да приключим най-бързо с тази неприятна работа. Апелирам към хората да са внимателни. Всички, които имат животни, да спазват инструкциите, които ветеринарните лекари са им дали – да пръскат, да дезинфекцират, да не събират животните с други животни в сборни стада – да ограничат до възможност влизането на всякакви лица, незаети с тази дейност в обектите си. И когато имат съмнения за такъв случай, незабавно по най-бързия начин да ни уведомяват”, призова Миков.

Той подчерта, че хубавото в цялата ситуация е, че ваксината вече е на територията на страната.
„От утре ще започнат да я раздават и да я вземем на нашата територия и да я предоставим на колегите, за да започнат масово да ваксинират, което е добрата новина в случая”, допълни още Миков.



#дерматит #крави #животни #заболяване #ваксина #територия #инструкции #колеги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"