Голямото великденско пътуване започна

Голямото великденско пътуване започна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новата порция почивни дни за Великденските празници не само е на прага ни, но и за някои вече започна. Изходите на София започнаха да се пълнят с автомобили и да изпращат пътуващите, но трафикът е нормален. Най-интензивно се очаква да бъде движението утре, 29 април, предава БГНЕС. 

Традиционно хиляди ще напуснат столицата и големите градове, заради което се очакват задръствания и засилен трафик в цялата страната. Очакванията са над 200 000 автомобила да напуснат само София. Най-натоварено ще бъде движението на изходите на столицата, по автомагистралите „Тракия”, „Хемус” и „Струма”, както и по главния път София – Кулата.

За сигурността на пътя ще бдят над 180 екипа на пътна полиция. Те ще трябва да регулират трафика в час пик по натоварените артерии. Междувременно от МВР информираха, че към 18.30 часа трафикът в София е интензивен, но се осъществява без сериозни затруднения.

Две леки катастрофи са станали на бул. „Цариградско шосе“, за щастие без пострадали. Интензивен е трафикът през граничните пунктове с Гърция, но няма натрупване на чакащи моторни превозни средства. Още една важна информация за шофьорите, които ще поемат по магистрала „Хемус”.

Трафикът там се извършва само в изпреварващата лента, поради констатирана днес повреда на връхната конструкция на виадукта при км 41+400 - между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, временно се ограничава движението в аварийната и активната ленти в участъка от 40-ти до 42-ри км в платното за Варна.

Участъкът е сигнализиран и ще бъде наблюдаван от екипи на пътноподдържащата фирма. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация. Съоръжението не е ремонтирано от пускането му в експлоатация преди повече от 30 години - през 1985 г. През миналата година със средства от бюджета бе ремонтирано платното за София на същия виадукт.

В празничните почивни дни се въвежда и ограничение за тежкотоварни автомобили. Те влязоха в сила още от 16.00 часа днес. На 2 май, когато се очаква хората да се прибират към големите градове, ограничението ще бъде от 14.00 - 20.00 часа.

През следващата седмица ограниченията ще бъдат в сила от 16.00 - 20.00 часа на 5 май и от 14.00 - 20.00 часа на 8 май. Отново ще бъде създадено и двупосочно движение при Владая, за да се улесни движението. За Великден официалните почивни дни са четири – 29 и 30 април, 1 и 2 май, но много хора вече са взели отпуск и сливат ваканцията с предстоящата почивка за 6 май – петък.

Поради тази причина голямото прибиране се очаква да бъде в уикенда на 7 и 8 май. От Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите да карат със съобразена скорост и да спазват указанията на пътните полицаи.

 

 

#Великден #пътуване #София #коли #автомобили #КАТ #лента #трафик #пътна инфраструктура #виадукт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »