Британски астронавт успешно управлява космичекси робот на Земята

Британски астронавт успешно управлява космичекси робот на Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският астронавт Тим Пийк, който се намира на Международната космическа станция, успешно осъществи дистанционен контрол над робот на земята. Експериментът е ключов за разработката на машини, които в бъдеще да изследват други планети.

Пийк управляваше всъдеход на Европейската космическа агенция (ЕСА), който се придвижваше по терен, наподобяващ повърхността на Марс, в хангар в английския град Стивънидж. Астронавтът имаше задачата да прекара робота през пясъчната камениста повърхност, а след това да влезе в пещера, да намери маркирани обекти и да излезе от нея за 90 минути. Проблемен момент представляваше преодоляването на голяма фалшива скала, при който Пийк загуби контрол над роувъра за около 10 минути. Въпреки това мисията беше успешна.

„Тим откри целите, преодоля почти всички препятствия и се върна на изхода на пещерата”, заяви главният инженер на мисията д-р Ели Алуис. Пийк, който разполагаше с контролер и видеовръзка от камера върху робота, измина с него 20 метра по време на двучасовия тест. Машината носи името „Бриджит” и е кръстена на френската актриса Бриджит Бардо. Бриджит тежи около 300 килограма и има максимална скорост на придвижване 2см/секунда на гладка повърхност. Целта на ЕСА е да прати роботът на Марс през 2018 година

#земя #МКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"