Празнична печалба: Манастирите правят милионни обороти от миряни

Празнична печалба: Манастирите правят милионни обороти от миряни
Снимка: kanal3.com
A A+ A++ A

Миряни ще похарчат близо милион лева из родните манастири само за великденските празници и Гергьовден, според проверка на в. "Монитор". Много поклонници са избрали тишината и спокойствието на хотелските части на големите манастири у нас.

И трите ставропигиални манастира - Рилският, Бачковският и Троянският, които са най-големите и на пряко подчинение на Светия синод, се занимават с хотелиерство от години. 

Най-голям оборот от туристи и поклонници върти Рилският манастир. Той е най-известният в страната и годишно отчита около 780 000 посещения. След него се нареждатБачковският и Троянският манастир, манастирите около Велико Търново. 

В Синодалната палата обаче не са наясно колко точно печелят подопечните им, тъй като там отчет от тази дейност не се дава, защото ставропигиите се самоуправляват от игумените и съветите на манастирските братства, а синодът ги ръководи само духовно, обясниха оттам.

По Кръстовден на Кръстова гора се събират от 14 000 до 20 000 души, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

По информация от Рилската света обител всяка година в хазната на манастира от хотелиерска дейност влизат не по-малко от 500 000 лева. Сумите са от нощувки в стаите за поклонници в манастира, където едно легло в стая тип туристическа спалня за 10-12 човека е 7 лева на човек и до 40 лева нощувка в хотела на обителта, който е зад манастирските стени.

#манастири #милиони #празници #Велико Търново #Рилски манастир #Гергьовден #Великден #Бачковския #Троянски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"