Австралийски предприемач се разкри като създателя на биткойните

Австралийски предприемач се разкри като създателя на биткойните
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Австралийският предприемач Крейг Райт разкри себе си като създателя на виртуалната валута биткойн. Той е разкрил самоличността си едновременно пред три издания – Би Би Си, сп. „Икономист“ и сп. GQ.

Според британската държавна медия той е предоставил автентични доказателства за това, че именно той е мистериозният човек зад кибервалутата, пише БГНЕС.

Той дигитално е подписал съобщение, използвайки криптиран ключ, създаден в дните след старта на биткойните през 2009 г. и с който само техният автор би разполагал. До сега се смяташе, че създател на валутата е човек на име Сатоши Накамото, като редица медии се опитваха да проследят Накамото и да установят самоличността му. Предполагаше се, че човекът зад това име е Дориан Сатоши Накамото, чиято самоличност погрешно беше разкрита през 2014 г.

Въпреки безспорните доказателства на Райт „Икономист“ посочва, че може никога да не бъде установено без съмнение кой е създателят на виртуалната валута. В същото време Би Би Си посочва, че самоличността на Райт – 45-годишен компютърен специалист, е била потвърдена и от други членове на биткойн общността и представители на основния екип, който е отговарял за създаването на валутата.

Биткойните са виртуална валута, която се създава от компютърен код. За разлика от реалната валута като долара или еврото, тя няма своя централна банка и по този начин за нея не отговаря никое правителство. Вместо това общността от нейни потребители я контролира и регулира.

 

 

#биткойн #валута #компютър #предприемач #самоличност #долар #евро #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »