Външните министри на Русия и САЩ обсъдиха по телефона Сирия, Украйна и Нагорни Карабах

Външните министри на Русия и САЩ обсъдиха по телефона Сирия, Украйна и Нагорни Карабах
БГНЕС
A A+ A++ A

Руският външен министър Сергей Лавров разговаря днес по телефона с колегата си от САЩ Джон Кери. Двамата призоваха страните в сирийския конфликт да спазват обявеното прекратяване на огъня, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на руското външно министерство.

В комюникето на министерството се уточнява, че разговорът е бил по искане на САЩ и че Лавров и Кери са обсъдили бъдещите стъпки на Москва и Вашингтон като съпредседатели на Международната група в подкрепа на Сирия, включително подготовката на поредното й заседание.

Двете страни са обсъдили също кризата в Украйна и конфликта в Нагорни Карабах, в който са замесени Армения и Азербайджан.

По-рано в понеделник Кери заяви, че ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, съобщи от Франс прес. Именно тогава Кери обяви предстоящото свързване с руския си колега Лавров - той каза след срещата си със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, че ще звънне по-късно днес на руския си колега Сергей Лавров, за да го призове да работи за спиране на бойните действия.

Мистура заминава днес за Москва, за да се срещне с Лавров и двамата да обсъдят темата за спазването на режима на спиране на огъня, влязъл в сила на 27 февруари, но поставен под голямо изпитание през последните дни.

В понеделник Кери се срещна в Женева и с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, който каза, че Рияд е готов да изпрати специални части в Сирия в състава на ръководената от САЩ коалиция, предаде ТАСС.
"Ако ръководената от САЩ коалиция изпрати сухопътни войски в Сирия, то Саудитска Арабия е готова да изпрати специални части. Това няма да е едностранен ход, а част от усилията на ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", допълни той.

Източник: БТА

#Лавров #Кери #Сирия #Украйна #Нагорни Карабах

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »