„Сайънс алърт“: Земята може да е дом на над 1 трилион вида

„Сайънс алърт“: Земята може да е дом на над 1 трилион вида
БГНЕС
A A+ A++ A

Земята може да е дом на над 1 трилион различни вида, което ще означава, че човекът е открил само една незначително малка част от тях – едва една хилядна от 1%.

Това впечатляващо заключение става ясно от най-мащабното провеждано някога изследване на флората и фауната на планетата, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитирано от БГНЕС. То е проведено от американски екип изследователи, които са обединили над 35 000 отделни анализа на различни видове, част от които видими само от микроскоп.

Този масивен сбор от документирани форми на живот покрива 5,6 милиона вида, данни за които са събирани от океани и земни масиви по цялото земно кълбо. И ако предположението на учените се окаже вярно, то човечеството ще има още много да открива за своя дом Земята.

„Установяването на броя на видовете на Земята е сред най-големите предизвикателства в биологията“, коментира един от изследователите в екипа Джей Т. Ленън. “Нашето проучване комбинира най-големите достъпни бази данни с екологични модели и нови екологични закони за това как биоразнообразието се отнася към изобилието. Това ни дава нови и точни изчисления за броя на микробните видове на Земята“, допълни той.

“Нашият анализ предполага, че има повече микробни видове на Земята, отколкото са звездите в нашата галактика“, допълни Ленън. „Подобни открития водят до големи промени в това как виждаме дървото на живота. Почти със сигурност ще бъде необходимо пренаписване на учебниците по биология“, каза още той.

Това не е първият път, в който учените се опитват да изчислят броя на живите същества на планетата. Този път обаче новите технологии в генетичния анализ дават по надеждни данни за точния брой на живите организми в сравнение с по-старите методи, особено когато става въпрос за микроскопични форми на живот.

Според Ленън по-старите изчисления се базират на проучвания, които не представляват в достатъчна степен разнообразието на видове. „До скоро ние не разполагахме с инструментите, с които да изчислим броя на микробните видове в природата. Напредъка на новите технологии за генетичен ред осигурява безпрецедентно голям набор от нова информация“, допълни той.

Благодарение на повечето данни учените са създали нова скала за изчисляване, която дава предположение за това колко все още неоткрити форми на живот съществуват в околната ни среда. Благодарение на тези нови методи за изчисление учените са установили, че на Земята могат да съществуват повече от 1 трлн. различни вида, а за човечеството остава да открие и класифицира 99,999% от тях.



#видове #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"