Създателят на Биткойн излезе от анонимност

Създателят на Биткойн излезе от анонимност
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A
Създател на криптовалутата биткойн (Bitcoin) e австралийският предприемач Крейг Райт, разкри самият той в редица телевизионни интервюта.
 
Мнозина претендираха, че са носители на псевдонима Сатоши Накамото, а името на Крейг Райт се появи в списъците с претенденти за „бащи” на биткойн още в края на миналата година след поредното журналистическо разследване, пише BBC. 

По думите на Райт, той е бил принуден да разкрие самоличността си от събитията, последвали появата на името му в списъците с потенциални създатели на биткойн. 

Журналистите не му давали покой, а властите в Австралия дори обискирали дома му, макар поводът да бил свързан с данъци, а не с биткойн. 

За да сложи край на спекулациите, Райт решил да разкрие дълго пазената тайна за своята личност. Той твърди, че не търси слава, известност и пари, а единствено да продължи да се занимава със своите дела без постоянно внимание от медиите. 

От Bitcoin Core Project обаче твърдят, че доказателствата на Райт не са нищо особено, като експертът по онлайн криптиране Дан Камински смята, "саморазкриването" на Райт най-малкото за недоказуемо и може би дори лъжа.

Според приблизителни оценки, Крейг Райт разполага с приблизително 1 млн. биткойни. 

Към момента това означава, че състоянието на австралиеца възлиза на около 450 милиона долара.

#биткойн #създател #Сатоши Накамото #анонимност #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"