Кери предупреди Асад за "последици", ако няма примирие в Алепо

Кери предупреди Асад за "последици", ако няма примирие в Алепо
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди сирийския президент Башар Асад, че ще се сблъска с "последици", ако не изпълни условията на ново примирие в град Алепо, за което преговарят Вашингтон и Москва, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Ако Асад не се придържа към примирието, "напълно ясно е, че ще има последици и една от тях може да бъде пълното унищожаване на режима на прекратяване на огъня и връщане към войната", заяви Кери пред журналисти в Държавния департамент.

"Не смятам, че Русия иска това. Не смятам, че това ще бъде изгодно за Асад", каза държавният секретар на САЩ. Той отбеляза, че може да има и други последици, които се обсъждат, но не посочи подробности.

По думите на Кери ако стратегията на Асад е да "отреже Алепо и част от страната /.../ тази война няма да приключи". Той отново заяви, че САЩ никога няма да приемат политически преход в Сирия, включващ Асад.

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание, по искане на Франция и Великобритания, за да обсъди обстановката в сирийския град. В същото време ожесточените боеве между правителствените сили и бунтовниците продължават в Алепо.

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман ще запознае 15-те страни членки на Съвета за сигурност с обстановката в големия град в северна Сирия. Доклад ще изнесе и заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън, след което ще последва закрито заседание.

 

#САЩ #Джон Кери #Башар Асад #Алепо #ООН #война #Русия #Съвет за сигурност #град

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »