Марешки: С искането за референдум правя нещо за хората, не за себе си

Марешки: С искането за референдум правя нещо за хората, не за себе си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Правя нещо за хората, а не за кандидат-президентската си кампания”. Така бизнесменът Веселин Марешки обясни в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия искането за свикване на референдум по пет въпроса.

Във вторник Марешки внесе още 120 000 подписа на граждани, които настояват за национално допитване. Преди дни бяха представени и още 400 000 парафа, но само 315 000 от тях се оказаха действителни.

Марешки и съмишлениците му искат да бъде определена максимална надценка на цените на горивата; да се намали броят на депутатите наполовина; да се премахне имунитетът на народните представители; да отпаднат партийните субсидии, както и ограничението един бизнесмен да може да притежава максимум четири аптеки.

„Депутатите трябва да бъдат 120-има, за да бъдат по-разпознаваеми и да поемат отговорност. А партийните субсидиите трябва да отпаднат, защото те убиха демокрацията в България”, коментира варненският бизнесмен.

В ефира на „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев разкритикува начина, по който са поставени въпросите за евентуалното допитване до народа.

„По въпроса за надценките върху тарифите за горивата няма да получите резултат, защото законотворците могат да сложат максимална надценка от 90%”, коментира Стойчев.

Той беше категоричен, че в референдум не трябва да се засягат теми, касаещи определени браншови организации, както в случая тази на фармацевтите.

„Въпросите трябва да засягат всички ни и да бъдат такива, по които всички имат мнение”, каза още социологът.

#Веселин Марешки #президент #кампания #референдум #подписи #Кънчо Стойчев #горива #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »