Валери Симеонов към искащите възможност да гласуват българи зад граница: Не ни се мотайте в краката

Валери Симеонов към искащите възможност да гласуват българи зад граница: Не ни се мотайте в краката
Скрийншот от въпросното писмо
A A+ A++ A

В първия работен ден след Великден протестиращи българи от различни краища на света изпратиха съобщение до медиите у нас. Заедно с искането си президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които силно ограничават изборните права на българите в чужбина, сънародниците изпращат на медиите видео записи и снимки от акцията им #ветоИК и #ИскамДаГласувам.

Писмото е озаглавено: "Великденски яйца от цял свят призовават за президентско вето над промените в Изборния кодекс".

Елена Хамбарджиева разказа пред Би Ай телевизия, че веднага след промените в Изборния кодекс няколко българи са се организирали и са излезли на импровизиран протест пред консулството в Ню Йорк. Впоследствие е получила на имейла си писмото, подписано от В. Симеонов

Писмото е получено в десетки български медии. В писмото на недоволните българи има посочено едно име за контакт – Елена Хамбарджиева от Ню Йорк.

По-късно през деня Елена получава писмо от адрес vsimeonov@skat.bg, което е подписано с "В.Симеонов". Предоставяме ви текста му и снимка от екрана на компютъра на Елена Хамбарджиева, която тя ни изпрати:

„Кой Ви пречи на Вас да гласувате, след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите?

Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни"и "по-екзотични" за да ни забележат медиите?

Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция, от които влизаха между 60 000 и 100 000 гласа?

Случайно да сте чували, че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи, а другите 200-300 000 браха гъби?

Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000-12000 евро?

Не сте чували. Вас тези дребнави факти не Ви интересуват.

Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници. И накрая - използването на деца за политически цели е забранено!

В.Симеонов"

"Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: “Вие, господине и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.”

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава", се посочва в писмото на Елена Хамбарджиева.

Лидерът на Патриотичния флонт е коментирал авторството на писмото пред колегите от "Дневник". Пред тях той е застанал твърдо зад думите си в имейла, и е казал още:

"Не се отказвам от нито една дума. Аз не мога да позволя една шепа соросоидчета да ми се мотаят в краката, когато се опитваме да решим важни проблеми", заяви Симеонов. Той посочи, че протестират българи в Ню Йорк, където ще има разкрити секции, а не в градове, където на последните избори са гласували едва няколко десетки. Припомни и решението в градовете с над 1 млн. души да може да се разкриват до 50 секции и нарече протестиращите в Ню Йорк българи "хора, обслужващи обща поръчка срещу несъществуващи проблеми".

"Това е зле организирана, глуповата акция за оказване на натиск върху президента", заяви Симеонов на въпрос какво цели въпросната "поръчка". Попитан очаква ли държавният глава да наложи вето върху текстовете, свързани с гласуването на българите зад граница, лидерът на Патриотичния фронт заяви, че "очаквам най-сетне да се покаже като президент на българите, а не като президент на българите в чужбина".

 

 

#Валери Симеонов #Патриотичен фронт #Изборен кодекс #вето #писмо #секции #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"