Горанов е склонен да оттегли най-критикуваните промени за втора пенсия

Горанов е склонен да оттегли най-критикуваните промени за втора пенсия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението на финансовото министерство пенсиите от универсалните фондове да бъдат само пожизнени, а когато започнат да се изплащат, натрупаните суми по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул и да се разпределят оттам, може да бъде оттеглено.

Това се разбира от интервю на финансовия министър Владислав Горанов пред "Труд".

"Бурната реакция за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава", обяснява Горанов, като подчертава, че именно това е нормалният път на законите - да се предложат за обществено обсъждане и ако се окажат неприемливи, да се променят. Според него дебатът в момента тече "с доста ирационални аргументи", без да се обсъди по същество сегашната непълнота в закона.

В отговор на въпрос Горанов се ангажира да се удължи триседмичният срок за обсъждане на предлаганите промени в кодекса, ако това се налага.

Горанов оправдава забавянето на стрес тестовете за застрахователите и пенсионните компании, като обяснява, че за това има обективна причина - по-късното изготвяне на методиката, по която ще става това, и в същото време, ако били проведени едновременно с тези за банките, щяло да има затруднения. "...като наблюдаващи процеса преценихме, че това забавяне с три месеца е целесъобразно от гледна точка на факта, че по-голяма част от т.нар. доставчици на услуги, т.е. фирмите, които могат да извършат реално оценката на качеството на активите, са заети с оценката за банките и това до голяма степен щеше да постави под съмнение и въпрос капацитета от експерти за извършването на едновременна проверка на качеството на активите на банковия и небанковия сектор", обяснява Горанов.

Той изразява надежда, че тези стрес тестове няма да покажат проблеми при пенсионните фондове. "Надявам се подозренията ни, че има нещо нередно, да не се оправдаят. Ако се оправдаят обаче, така шумните пенсионноосигурителни дружества ще дължат отговори на обществото, защото тяхната отговорност се измерва в милиарди. Тогава съм сигурен, че сега шумно изразяващите се радетели на сегашната система едва ли ще са толкова шумни", обявява министърът.

#Владислав Горанов #пенсии #пенсионни дружества #КСО #застрахователи #стрес тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »