Подписването на Трансатлантическото споразумение изглежда все по-трудно

Подписването на Трансатлантическото споразумение изглежда все по-трудно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще види ли бял свят Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)?

След разкритията иззад кулисите на преговорите, направени в понеделник, бързото подписване на споразумение за свободна търговия между американците и европейците изглежда все по-трудно, в момент, когато скептицизмът се засилва и от двете страни на Атлантическия океан.

Започнали трудни търговски преговори от средата на 2013 година, Вашингтон и Брюксел определено се опитаха доста бързо да омаловажат значението на извадените на показ от природозащитната организация Грийнпийс документи, които разкриват какво става зад кулисите на преговорите.

Европейският съюз и Съединените щати изразиха съжаление по повод това, по думите им, недоразумение и осъдиха погрешните тълкувания на изтеклите текстове.

Фактите обаче са си факти: въпреки желанието на президента на САЩ Барак Обама, който се надява да приключи преговорите до края на годината, техният успех изглежда все по-несигурен. "На този етап" от дискусиите, "Франция казва "не", тъй като "ние не сме за свободна търговия без правила", обяви във вторник френският президент Франсоа Оланд. "Никога няма да приемем поставянето под въпроса на основните принципи за нашето селско стопанство, култура, за взаимността на достъпа до обществените поръчки", даде да се разбере Оланд.

Спирането на преговорите за ТПТИ днес е "най-вероятният вариант" заради "настроенията в Съединените щати", прогнозира няколко часа по-рано френският държавен секретар за външната търговия Матиас Фекъл.

И припомни, че предвид тежестта на Франция в ЕС, "не може да има споразумение без Франция и още по-малко против Франция". "Двете страни все още са много далеч една от друга в преговорите и главните въпроси остават неуредени", заяви за АФП Едуард Алдън от Съвета по външни отношения - мозъчен тръст с централа в Ню Йорк. С ТПТИ Европейският съюз и Съединените щати искат да премахнат митническите и нормативните бариери.

Не липсват обаче и въпроси, които предизвикват разногласия, като се започне с отварянето на пазарите, мине се през принципа на предпазливостта и се стигне до искания от САЩ механизъм за защита на инвестициите. След края на 13-ия кръг от преговорите миналата седмица, делегациите на двете страни приветстваха, както обикновено, един конструктивен диалог и постигнат напредък.

В европейския лагер обаче пролича известно раздразнение от отказа на американците да отворят за конкуренция своите обществени поръчки, по-конкретно на местно равнище.

"Ние трябва да постигнем същия прогрес в достъпа до обществени поръчки, както за митническите права и услугите, за да доближим преговорите до техния край", заяви главният преговарящ от страна на Европейската комисия Игнасио Гарсия Берсеро.

Рисковани избори

Не остава обаче много време. Пламенен привърженик на ТПТИ, президентът на САЩ Барак Обама ще напусне Белия дом през януари и неговият наследник, който ще бъде избран през ноември, може да е по-малко склонен да подкрепи свободната търговия, която се превърна в истинско плашило в Съединените щати. Ситуацията съвсем не е по-спокойна и в Европа.

"Ако споразумението не може да бъде сключено при администрацията на Обама, бъдещият напредък без съмнение ще трябва да чака различни избори в Европа през 2017 година", заяви пред АФП Марк У, професор по право в Харвард и бивш кадър на службата на търговския представител на САЩ.

Догодина парламентарни избори ще бъдат произведени в двете основни европейски сили - Франция и Германия - където дебатите за ТПТИ сега са най-оживени е възможно да възпламенят предизборната кампания. Берлин също се включи активно в дискусията, като прогнозира провал на преговорите, ако САЩ не направят повече отстъпки.

И евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, което ще бъде решено на референдум на 23 юни, няма да помогне по никакъв начин. "Това е период на огромна несигурност за търговските политики, както на Съединените щати, така и на Европа", подчертава Алдън. Изтеклата информация, разпространена от Грийнпийс, между другото поражда риск от по-нататъшно втвърдяване на позициите, особено на гражданското общество. "Ще стане по-сложно да бъде направен опит за изглаждане на различията" между двата лагера, прогнозира професор У.

Подобно на европейските природозащитници, американската екологична организация Сиера клъб осъди едно споразумение, което отива в "грешната посока на историята", а Пъблик ситизън - група за защита на правата на потребителите от Вашингтон - видя в изтеклата информация потвърждение за "огромната власт" на мултинационалните корпорации.

Това не е първият препъникамък, на който се натъква ТПТИ. Договаряното споразумение вече пострада през 2014 г. от разкритията за повсеместния шпионаж на САЩ в Европа. Сегашното препятствие обаче изглежда по-трудно и може да доведе до доведе до намаляване на амбициите на договора, въпреки че Вашингтон и Брюксел казват, че са против едно ТТИП "с отстъпки".

"Двете страни все пак ще предпочетат едно ТПТИ "лека версия" пред пълен провал", прогнозира Алдън.

Джереми Торджман, Франс прес*, заглавието е на novinite.bg

#ТПТИ #споразумение #САЩ #търговия #ЕС #Обама #парламентарни избори #Грийнпийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »