Местан: Поправките в Изборния кодекс са продължение на т.нар. възродителен процес

Местан: Поправките в Изборния кодекс са продължение на т.нар. възродителен процес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Този Изборен кодекс лишава определена категория български граждани, които би трябвало да възприемаме като неразделна част от българската гражданска нация, от право на глас. Собствено българските граждани, които живеят в Република Турция, възприемат тези дискриминационни текстове като своеобразно продължение на така наречения възродителен процес."

Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция днес в централата на новосформираната партия, цитиран от БНР. Той посочи, че възродителният процес е лишил българските мюсюлмани от правото им на име и на религия, както и от правото им да живеят в своята родина, а с поправките в Изборния кодекс ги лишава от правото им на глас.

"Не Местан е изменникът, изменници са онези, които работят против единството на българската нация", каза още Местан. Според него парламентът е станал заложник на откровено фашистко изстъпление.

Местан не изключи вероятността да се възроди т.нар. изборен туризъм - автобуси с избиратели от Турция да идват и да гласуват в България в изборния ден. Според него всяко усилие на български гражданин да упражни правото си на глас, освен ако не е изрично организирано, трябва да бъде поощрявано.

Според Местан поправките са съвременна редакция на фашисткия Закон за защита на нацията. Лидерът на ДОСТ смята, че изборното законодателство се опитва да отчужди и отдалечи сънародниците ни зад граница от българската нация. Той уточни, че отговорността за това е както на Патриотичния фронт, така и на системни партии като ГЕРБ, БСП и АБВ. Според Местан и ДПС има отговорност за тези текстове, тъй като движението е подкрепило отпадането на изборния район "Чужбина".

Към вчера членовете на ДОСТ вече са над 13 000. Попитан за твърденията, че ще се кандидатира за президент, Местан заяви, че този въпрос не е обсъждан в партията. Той обаче отбеляза, че ДОСТ ще има активна позиция на президентския вот.

#ДОСТ #Лютви Местан #Изборен кодекс #Възродителен процес #партия #членове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »