Еврокомисията официално предложи да отпаднат визите за Турция

Еврокомисията официално предложи да отпаднат визите за Турция
Турският премиер Ахмет Давутоглу (ляво) с председателите на Европейския съвет и ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия официално предложи днес на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да отпаднат визите за турските граждани.

Безвизовият режим няма да се отнася за пътувания до Ирландия и Великобритания, както и до асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Комисията отбелязва, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък. Пет от 72-те изисквания досега не са изпълнени. Предложението на ЕК е визите да отпаднат от юни тази година.

За да бъде спазен този срок, Анкара трябва да предприеме допълнителни промени в областите на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, да укрепи взаимодействието с Европол, да въведе промени в законодателството за борба с тероризма.

На 18 март Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна страните-членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция. Заедно с това трябваше да бъде ускорен процеса за премахване на визовия режим за нейни граждани, както и този за приемане на страната в ЕС.

Последната част от споразумението предизвика недоволството на някои европейски обществени и политически кръгове, според които Турция далеч не е готова за ускорена европейска интеграция. Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от депутатите в Европейският парламент, както и от всички страни-членки.

#Европейска комисия #ЕП #Съвет на Европа #визов режим #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"