В навечерието на 6 май военни получиха по-високи звания

В навечерието на 6 май военни получиха по-високи звания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени със следващо висше офицерско звание.

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът връчи на генерал-лейтенант Константин Попов пагони на генерал. Контраадмирал Георги Фиданов е повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов получи висше офицерско звание контраадмирал.

Досегашният директор на Дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г., с висше офицерско звание вицеадмирал.

"Това е едно признание и висока оценка за досегашната ви дейност, лични качества и постижения, професионализъм и всеотдайност. По-високите звания са отлична атестация за свършеното не само от вас, но и от вашите подчинени", обърна се държавният глава към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи.

Въпреки трудностите, армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС. Днес България е надежден и предвидим партньор, а българските военнослужещи действат достойно и с чест, като изпълняват задълженията си в различни мисии и операции, посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че в последните години средата на сигурност в непосредствена близост до българските граници и по света трайно и значително се влошава. "Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите, но и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност", подчерта Росен Плевнелиев, цитиран от пресслужбата си.

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите Въоръжени сили", каза още държавният глава. Президентът допълни, че като съюзник България е решена да допринесе за изпълнението на приетите общи решения в НАТО, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда на сигурност.

 

#президент #Росен Плевнелиев #церемония #военни #военнослужещи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"