САЩ отправи остри критики към Анкара заради присъдите срещу турски журналисти

САЩ отправи остри критики към Анкара заради присъдите срещу турски журналисти
БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ са разтревожени във връзка с произнесените от турски съд присъди срещу двама водещи журналисти на в. „Джумхюриет“ и призовават турското правителство да спазва задълженията си в областта на гражданските права и свободи. Това заявява говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби в разпространена декларация.

Става дума за присъдите срещу главния редактор на вестника Джан Дюндар и ръководителя на кореспондентския му пункт в Анкара Ердем Гюл, произнесени от съда в Истанбул: затвор от 5 г. и 10 месеца за Дюндар и 5 г. за Гюл. Двамата бяха арестувани през ноември м.г. за статия, изобличаваща тайни доставки на оръжия за ислямистите в Сирия, извършвани от турските специални служби.

Кърби изтъква, че САЩ защитават свободата на словото и изразяването на мнения и призовават турските власти да подкрепят независимите и свободни средства за масова информация, които са важен елемент на демократичното и отвореното общество.

Отново настояваме Турция да съблюдава своите задължения, произтичащи от собствената й конституция и договореностите на ОССЕ, и се отнасят до основополагащите принципи на демокрацията в това число изискването за справедливо съдебно разследване, независим съд и свобода на изразяване на мнения, подчертава Кърби.

#САЩ #Джон Кърби #свободата на словото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници