Общините похарчили нахалост 3.5 млрд. лeва

Общините похарчили нахалост 3.5 млрд. лeва
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 70 на сто от разходите на общините могат да бъдат класифицирани като провал, а едва 5 на сто - като успех.

Една четвърт са дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да бъдат зачислени към едната или другата група и са определени като "некласифицирани". Това показва прегледът на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.

В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година.

Като провал ИПИ класифицира тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки.

Общата сума на провала на общинската администрация е 3,5 млрд. лв. за 2011-2014 г. или над две трети от всички общински разходи. 21 от одитните доклади на общините или около една четвърт от всички доклади са изпратени до прокуратурата, заради наличие на данни за престъпления.

Сред основните проблеми на местната администрация са управлението на бюджета, възлагането на обществени поръчки и разпореждането с имуществото на общините.

По-нататъшната децентрализация на местните финанси и приватизация на общинска собственост също биха спомогнали за ограничаване на неефективното харчене на парите на данъкоплатците.

#ИПИ #общини #средства #разходи #бюджет #приватизация #данъкоплатци #собственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"