Европейската икономика: Докато в едни страни е регистриран бум, други са на ръба на рецесията

Европейската икономика: Докато в едни страни е регистриран бум,  други са на ръба на рецесията
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската статистическа агенция Евростат излезе с изводите за първото тримесечие на 2016 г. БВП на Евросъюза за година се е увеличил с 1,7%. Но в едни страни е регистриран бум, а други са на ръба на рецесията.

Икономиката на ЕС започна годината в условията на не много бърз, но стабилен растеж. Общият БВП на всички 28 държави-членки на общността нарасна с 0,5% през първото тримесечие спрямо предходното и с 1,7% на годишна база, съобщи Евростат, уточнявайки своята предишна оценка.

Водещата икономика на континента, германската, регистрира най-силния си тримесечен подем за последните две години: в сравнение с последните три месеца на миналата 2015 г. тя е нараснала с 0,7%.

Испания и Кипър берат плодовете на реформите

Годишните темпове на растеж на германската икономика са достигнали 1,6%. Сред петте най-големи страни от еврозоната Германия отстъпва само на Испания, където след кризата и успешните реформи продължава икономическият бум с растеж на БВП от 3,4%.

В същото време Италия, която дълго време излизаше от рецесията, все още е на опашката на групата с 1%. Най-важната причина за това е продължаващият спад в италианското земеделие.

 Във Франция и Холандия растежът е съставил съответно 1,3% и 1,4%.

Плавното движение в най-големите страни в еврозоната все повече се изравнява и синхронизира, различията от времето на дълговата криза, когато в една от големите страни от валутния съюз БВП растеше, а в друга се свиваше, са останали в миналото. Това съдейства за стабилизирането на темповете на растеж на общия БВП на 19-те страни от еврозоната. На годишна база скоростта на развитие все още е по-малка, отколкото за целия ЕС /1,5% срещу 1,7%/, но на тримесечна база, която по-точно отразява краткосрочните промени на динамиката, тя най-накрая се изравнява /и на двете места е по 0,5%/.

В еврозоната наред с Испания най-бързи темпове на растеж демонстрира друга бивша проблемна страна, успешно приключила програмата с реформи: Кипър. През изминалото тримесечие икономиката на Острова на Афродита се е увеличила с 0,9%, а за година – с 2,7%. Значително по-бавно расте Португалия, която също е получила финансова помощ и провежда реформи, но с новото ляво правителство започна да дава заден ход. Тук тримесечният ръст е само 0,1%, а годишният – 0,8%.

Гърция е на прага на рецесията, в Латвия тя вече е факт

Въпреки това португалската икономика продължава да расте, а БВП на Гърция отново се свива: с 0,4% за тримесечие и с 1,3% за година. Това означава, че единствената страна, която все още получава помощ от Европейския стабилизационен фонд и МВФ фактически отново е изпаднала в рецесия. Официално това още не е така, защото в края на миналата година в Гърция бе регистриран минимален /с 0,1%/ тримесечен ръст, а класическото определение за рецесия гласи, че тя настъпва след две поредни тримесечия с отрицателен растеж.

Именно това се наблюдава в момента в Латвия, където отрицателният растеж беше регистриран както в четвъртото тримесечие на миналата година /-0,4%/, така и през първото на тази /-0,1%/. Но забавянето на темповете на спад сочат, че през текущото тримесечие латвийската икономика може да възобнови своя растеж.

Съседна Естония от януари до март тъпчеше на едно място с нулеви показатели, докато Литва демонстрира ускоряване на плавната динамика до 0,8% на тримесечна и 2,4% на годишна бази. Като цяло в Източна Европа темповете на растеж, както обикновено, са съществено по-високи, отколкото в Западна Европа, защото в бившите соцстрани върви процес на догонващо развитие. Но истинската изненада е рязкото забавяне на икономиката на Полша.

Забавяне в Полша, ускорение в Румъния

Полската икономика, която запази положителна динамика дори тогава, когато много нейни съседи в ЕС преживяваха спад, и която в последно време растеше със скорост от 3-4% годишно, изведнъж показа отрицателни резултати - за тримесечието спадът е с 0,1%, а годишният темп се сви до 2,5%. Експертите във Варшава обясняват това с приключването на редица програми, в рамките на които ЕС оказваше на Полша многомилиардна финансова помощ.

В същото време в другите страни от Източна Европа продължава бума, който е най-силен в Румъния, която влезе в ЕС три години по-късно, отколкото мнозинството от останалите източноевропейски държави. Румъния за тримесечие добави това, което отне година на Германия: увеличи БВП с 1,6%, подчертава „Дойче Веле“. На годишна база растежът на румънската икономика се ускори до 4,2%. Така тя се превърна в лидер по растеж в Европа.

Високи темпове също така демонстрира Словакия /3,6%/, а на запад във Великобритания те достигнаха 2,1%. Британската икономика в момента се развива съществено по-бързо, отколкото икономиките на останалите големи западноевропейски държави, включително Германия.

Що се отнася до германския подем през първото тримесечие, повечето експерти го обясняват преди всичко с топлата зима. Тя позволи на строителния отрасъл да продължи своята работа, която обикновено се забавя до пролетта. Затова специалистите предупреждават, че през второто тримесечие темповете на растеж ще са по-скромни. Но това няма да попречи на Федералната република да запази годишните си темпове на растеж на нива от 1,6-1,7%.

#икономика #растеж #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"