Голямото количество фолиева киселина през бременността увеличава риска от аутизъм

Голямото количество фолиева киселина през бременността увеличава риска от аутизъм
A A+ A++ A

Лекарите окуражават бременните жени да включат големи количества фолиева киселина в хранителния си режим или да приемат витамини, за да се избегне рискът от сериозни мозъчни дефекти у бебетата им. Ново изследване на университета „Джонс Хопкинс“ (JHU.edu) обаче навежда на мисълта, че прекалено големите количества фолати (витамин В9) и витамин В12 в организма на майката могат да увеличат риска от аутизъм за бебето, съобщи ЮПИ.

„Изследването задава много въпроси, преди да сме разбрали каква е оптималната доза“, заяви Даниел Фолин от университета „Джонс Хопкинс“.

Резултатите показали, че при майки, които имат високи нива на фолатите в кръвта при раждане, рискът детето да е засегнато от аутизъм е два пъти по-голям в сравнение с майките, които са с нормални нива на фолатите.

За майките, които са с прекалено високи нива на витамин В12, рискът детето да е засегнато от аутизъм пък е три пъти по-голям.

Рискът е най-голям при майките, които са с прекалено високи нива и на фолатите, и на витамин В12 – 17 пъти по-висок в сравнение с майките, които са с нормални нива на витамин В9 и витамин В12.

Учените все пак отбелязват, че е открита само връзка, но не е доказано, че високите нива на двата витамина увеличават риска от аутизъм.

Установено бе също, че жените, които приемат добавки фолати и витамин В12 между три и пет пъти седмично, са с по-малък риск децата им да бъдат засегнати от аутизъм.

Предишни изследвания разкриха, че фолатите и витамин В12 могат да защитят фетуса срещу бъдеща поява на аутизъм. За да изследват този ефект, Фолин и колегите ѝ анализирали здравни данни за близо 1400 двойки майка-дете от Бостън. Здравословното състояние на майките било проследено от раждането на децата им през периода 1998 – 2013 г. Изследването включвало измерване нивото на фолатите в кръвта на майката три дни след раждането. Учените констатирали, че 10 на сто от майките са с прекалено високи нива на фолатите, докато нивата на витамин В12 били прекалено високи у шест на сто от участничките.

Заключихме, че за жените, които са със значително по-високи от препоръчваните нива на фолатите или витамин В12, рискът децата им да бъдат диагностицирани с аутизъм по-късно през живота си е по-голям, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени на международната конференция за изследвания върху аутизма в Балтимор.

#лекари #бременни #аутизъм #бебета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници