Разработват превръзка за рани от яйчени черупки

Разработват превръзка за рани от яйчени черупки
A A+ A++ A

Британски специалисти разработват нов метод за лечение на хронични рани чрез превръзки на базата на черупки от яйца.

Търси се превръзка, която да намали рискd от инфекции. В тази насока работят учени от Кралската болница в Брадфорд към Националния институт за здравни изследвания във Великобритания. Идеята е да се извлече изгода от голямото съдържание на цинк в яйчените черупки, за да се стимулира имунната система и да се улесни регенерирането на тъкани.

Тези превръзки няма да са предназначени за леки одрасквания, а за хронични рани, които се "затварят" за 4-6 седмици.

Изследванията досега не са станали причина за научна публикация, но от института наскоро оповестиха, че е сключен договор за партньорство с норвежка фирма.

След приключване на изследванията превръзката ще представлява нещо като лепенка, съставена от яйчени черупки. За да се направи хубава превръзка с размери 10 см на 10 см, ще са нужни 7-8 яйца.

"Хрумването е базирано върху древен китайски лек за рани. Хроничните рани могат да имат негативно въздействие върху качеството на живота на пациентите.

Хората, получили подобни рани, са с ограничена мобилност, която често води до социална изолация", коментира ръководителят на проекта Хюсеин Дхарма.

Резултатите от първите експериментални тестове са обещаващи, но ще трябва да се изчакат тези от предвидените за 2017 г. клинични опити.

#метод #яйца #рани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »