Тих инфаркт предшества всеки голям удар

Тих инфаркт предшества всеки голям удар
A A+ A++ A

Много хора преживяват инфаркт, без да разберат това, мислейки, че имат настинка, мускулно растежение или стомашно разстройство.

Ново изследване, цитирано от „Индипендънт", показва, че 45% от пострадалите от сърдечни удари са имали т.нар. „тих" вариант. Освен горепосочените, други симптоми са дискомфорт в челюстта, плешките или ръцете.

Тихите инфаркти могат да причинят точно толкова вреда, колкото и разпознаваемите такива, като най-вече увеличават вероятността от последващ удар, без пострадалият да потърси лечение.

Хората, преживели тихи инфаркти, е три пъти по-вероятно да умрат от сърдечно заболяване, разкрива изследването, публикувано в специализиран журнал на Американската сърдечна асоциация.

За целта са разгледани медицинските картони на 9500 мъже и жени на средна възраст между 1987 и 2013 година. Девет години след началото на изследването, 7,4% от доброволците са преживели инфаркт. От тази група 317 души преживели тихи удари, докато 386 разпознали симптомите веднага.

Ръководителят на изследването д-р Елсайед Солиман разкрива, че тихите инфаркти поразяват повече мъже, но са по-опасни за жените, които по-често умират от такова състояние.

Според Солиман, преживелите тих удар трябва да бъдат лекувани, както ако са имали нормалните симптоми.

„Те трябва да спрат цигарите, да намалят теглото, да контролират холестерола и кръвното налягане, както и да правят повече упражнения", посъветва той.

„Тихите" удари могат да бъдат идентифицирани с електрокардиограма (ЕКГ), която отчита всякакви поражения върху сърцето.

Сърдечните заболявания са най-разпространената причина за смърт в световен мащаб. Последните данни на Световната здравна организация показват, че са причинили смъртта на 7,4 милиона души през 2012 година.

Според експерти много от смъртните случаи са при хора, които преди това са получили инфаркт, без да разберат.

#инфаркт #удар #разстройство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"