Учени правят опити за създаване на химери- зародиши от човешки и животински клетки

Учени правят опити за създаване на химери- зародиши от човешки и животински клетки
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Учени в САЩ се опитват да заобиколят действащата забрана да се създават зародиши, съставени от човешки и животински клетки, предаде ТАСС.

Става въпрос за т.нар. химери, съставени от генетично разнородни тъкани. Както оповести радио Ен Пи Ар, експертите обясняват изследванията си със стремежа да се открият нови ефикасни средства за борба с болестите.

"Не се опитваме да създадем химера, за да се появи пред нас някакво чудовище", заяви биологът Пабло Рос от Калифорнийския университет в Дейвис. „Правим го с биомедицинска цел".

Сред най-смелите очаквания на тези специалисти е раждане на домашен добитък счовешки органи, които са подходящи за присаждане на застрашени от смърт пациенти. Учените се надяват да получат нови "подобрени модели", които да позволят у животни да се изследват появата и развитието на човешки болести.

Рос представил пред журналисти опитите си, свързани с трансплантация на човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки у зародиши на прасенца, за да се отгледат животни с "човешки" панкреас.

Смисълът е в това, че стволови клетки могат да се получат чрез "препрограмиране" от кожни клетки на даден пациент. Следователно органът, отгледан от тези клетки, ще е с по-малък риск от отхвърляне.

Радиото отбелязва, че подобни експерименти в САЩ засега са забранени поради етични съображения. В Националните здравни институти на САЩ има мораториум върху финансирането на подобни изследвания.

"Неголям брой изследователи обаче продължават да работят, ползвайки алтернативниизточници за финансиране", съобщи Ен Пи Ар. „Те се надяват, че получените резултати ще убедят Националните здравни институти да отменят мораториума".

#клетки #учени #САЩ #тъкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"