Китайските правителствени "тролове" бълват 488 милиона поста на година

Китайските правителствени "тролове" бълват 488 милиона поста на година
БГНЕС
A A+ A++ A

Китайските правителствени „тролове” заливат социалните мрежи в страната с 488 милиона публикации на година. Това сочи изследване на американския университет Харвард, цитирано от западни медии. Изследването е базирано на изтекли през 2014г. списъци с псевдонимите и дейността на различните платени коментатори.

Повечето от постовете целят имитация на истинско мнение на предполагаеми обикновени хора, които просто са съгласни с властите. „Троловете” обаче не защитават правителството, лидерите му и политиките им, в случай че друг потребител отправи критики, независимо колко язвителни. Като цяло платените коментатори избягват противоречиви теми, отчита американското изследване.

 „Да оставиш спора да утихне или да смениш темата обикновено е по-ефективно от това да влезеш в спор.” В повечето случаи правителствените служители или наеманите обикновени хора просто се радват на историческите или съвременни постижения на държавата. В Китай тези интернет „тролове” са известни като „Партията на 50-те цента” заради непотвърдения слух за цената на един такъв пост. Коментаторите са обучени и използват най-активните часови пояси в социалните мрежи, а увеличават усилията си и когато се дебатира противоречива тема.

Комунистическата диктатура в Китай същевременно полага огромни усилия и за обикновено цензуриране на несъгласието с политиките й чрез ограничаване на голям брой сайтове и услуги в мрежата. Според анализаторите обаче фалшивата мрежа от поддръжници е далеч по ефективна и води до „активен контрол върху мненията, без да се налага цензура”, която е по-вероятно да предизвика негативна реакция. Практиката за наемане на платени коментатори не се ползва за политически цели само в Китай.

#тролове #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници