Спешно променят Закона за радиото и телевизията

Спешно променят Закона за радиото и телевизията
Председателят на Комисията по култура и медии на Народното събрание Поли Карастоянова / БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът ще гласува спешна промяна на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Поправката се налага заради риска обществените медии да останат без легитимно ръководство докато Съветът за електронни медии избира нов генерален директор на БНР или БНТ, предаде БГНЕС. С поправката на практика законодателят ще запълни празнота в нормативната уредба, която е допуснал при приемането на ЗРТ.

Осем народни представители от различни парламентарни групи, начело с председателя на Комисията по култура и медии на Народното събрание Поли Карастоянова, са внесли в петък в деловодството предложение генералните директори на обществените радио и телевизия да продължат да изпълняват правомощията си до встъпването в длъжност на избрания нов ръководител.

Според вносителите на поправката така СЕМ ще “изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури”. СЕМ вече избра нов генерален директор на БНР. Това е журналистът Александър Велев. Досегашният ръководител на общественото радио Радослав Янкулов обаче атакува самата процедура пред Върховния административен съд.

Предстои СЕМ да открие процедура и по избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Опасенията са, че ако изборът се забави, то мандата на настоящия генерален директор на обществената телевизия Вяра Анкова може да изтече и медията да остане без ръководство. Предложената поправка на ЗРТ ще се разглежда на заседанието на Комисията за култура и медии на заседанието й на 26 май.

#Поли Карастоянова #Съветът за електронни медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"