Руски икономист предлага драстично вдигане на пенсионната възраст

Руски икономист предлага драстично вдигане на пенсионната възраст
БГНЕС
A A+ A++ A

Руската икономика няма да отбележи растеж и ще остане „на дъното“, ако руските власти не започнат решително да провеждат структурни реформи. Това заяви по руската телевизия бившият министър на финансите на РФ и заместник-председател на икономическия съвет при президента Алексей Кудрин.

Той предлага увеличаване на пенсионната възраст до 63 години. Може да се говори, че „дъното“ е достигнато - по-скоро ние сме някъде близо до това определение. Но, за съжаление, тъй като икономическият модел е стар, свършен, а нов още не се е сформирал, дори и да преминем „дъното“, ние ще си останем на това „дъно“, посочи Кудрин.

Необходима мярка според него е увеличаване на пенсионната възраст и за мъжете, и за жените до 63 г. Сега мъжете в Русия може да излязат в пенсия на 60 г., а жените – на 55. Смятам, че 63 години трябва постепенно да стане общата възраст за пенсиониране на мъжете и жените. Това няма да стане веднага. Дори и да увеличаваме с половин година пенсионната възраст, това ще стане при мъжете след 6 г., а при жените значително по-късно, добави той.

 Кудрин обясни, че увеличаването на възрастта за пенсиониране в Русия може да реши веднага няколко проблема на руската икономика. У нас броят на пенсионерите расте, а парите за пенсия – не. Затова когато говоря за повишаване на пенсионната възраст, става дума за решаване на няколко назрели проблема в руската икономика, в това число запазването на високи или повишени пенсии за онези, които вече са станали пенсионери.

На 18 май Съветът на Федерацията на Русия одобри закон за поетапно увеличаване на пенсионната възраст за държавните и общинските служители. Законът ще започне да действа от 1 януари 2017 г. и предвижда постепенно нарастване на възрастта, даваща право на пенсия за прослужено време и за старост на 65 г. за мъжете и 63 за жените .

#Алексей Кудрин #структурни реформи #възрастта за пенсиониране #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »