Г 7: Шокът от Brexit може да усложни световната икономическа среда

Г 7: Шокът от Brexit може да усложни световната икономическа среда
БГНЕС
A A+ A++ A

За рисковете, които представлява излизането на Великобритания от ЕС за и без това отслабналата световна икономика, предупредиха днес  министрите на финансите на Г 7 и управителите на централните банки на седемте най-развити индустриални държави предупредиха на срещата си в Сендай, Япония.

Несигурността нарасна с геополитическите конфликти, тероризма, вълните от бежанци, а шокът от евентуално напускане на Евросъюза от Великобритания ще усложни още повече световната икономическа среда, се посочва в публикувания от японските власти документ.

В комюнике британският министър на финансите Джордж Озбърн предупреди, че ще е извънредно трудно в случай на Brexit Великобритания да преговаря за ново търговско споразумение със страните от ЕС, както и с десетките неевропейски държави, свързани с Евросъюза със специфични споразумения. Достатъчно е да се говори с министрите на финансите на Франция, Германия и на други европейски страни, за да се разбере, че ако Великобритания напусне ЕС и иска да има достъп до единния пазар...“ние ще трябва да плащаме в бюджетна на ЕС, да се съгласим със свободата на движение на лицата и всичко това без да имаме думата при воденето на тези политика, подчертава Озбърн.

Седемте страни участнички в срещата в Сендай предупредиха, че излизането от ЕС няма да е нещо добро за Великобритания, подчерта от своя страна френският министър на финансите Мишел Сапен. То ще има тежки последици не защото ще сме лоши с Великобритания, а защото такава е неумолимата икономическа логика, добави той. Британските граждани ще решат на референдума на 23 юни дали страната им да остане или не членка на Европейския съюз.

Заедно с финансовия министър Озбърн и премиера Дейвид Камерън и лейбъристката опозиция води кампания за оставането на Лондон в единна Европа. Подкрепяни от големите многостранни институции - МВФ, ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) - привържениците на оставането публикуват тревожни предупреждения за тежките икономически последствия, които евентуален Brexit ще има за Великобритания.

#Г 7 #Озбърн #МВФ #Дейвид Камерън #Мишел Сапен #ОИСР #Brexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »